Vitesse schrijft historie na zege

16 september 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft zijn beste seizoensstart in de geschiedenis gemaakt. Na de 3-0 zege bij FC Groningen staat de Arnhemse ploeg met 13 punten uit 5 duels op de tweede plaats in de eredivisie. In Groningen vielen alle treffers na rust.

Vitesse stond in Groningen al na 30 minuten met 10 man op het veld, nadat Jan-Arie van der Heijden door arbiter Bas Nijhuis uit het veld was gestuurd. De verdediger pakte de doorgebroken zeefuik bij de schouder en kon met rood vertrekken. Wegens protesteren kreeg Theo Janssen de gele kaart en de middenvelder ontsnapte evne later aan rood, toen Van Aanholt ten ontrechte geel kreeg voor een door Janssen gemaakte overtreding.
Na de rode kaart nam trainer Fred Rutten van Vitesse meteen maatregelen. Hij verving Davy Pröpper door de Israeliër Dan Mori, die daarmee zijn eredivisiedebuut maakte. Vitesse verlegde het accent volledig op de defensie en stond met de rug tegen de muur. FC Groningen was op slag van rust via Kees Kwakman dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot spatte op de lat uiteen.
Na de hervatting verdedigde Vitesse met man en macht en voor het matige FC Groningen was er geen doorkomen aan. Na een schitterende combinatie tussen Theo Janssen en Patrick van Aanholt legde de laatste de bal in de 62e minuut panklaar op het hoofd van invaller Mike Havenaar: 0-1.
De thuisclub probeerde daarna de gelijkmaker te forceren, maar de eindpass was allerminst zuiver. Bijna bij elke voorzet zat er een Arnhems been of hoofd tussen. Drie minuten voor tijd maaide Groninger Bacuna volledig over de bal, waarna Vitesse een counter uit het boekje op de Groningse mat legde. Mike Havenaar hield het overzicht en bediende op maat de mee opgestormde Tomas Kalas, die doeltreffend uithaalde: 0-2.
Terwijl de Groningse Euroborg al leeg liep, stuurde Theo Janssen zijn ploeggenoot Van Aanholt in blessuretijd nog maar eens weg. De verdediger legde de bal terug op Wilfried Bony, die  voor een fraai slotakkoord zorgde: 0-3. Kort daarvoor was de Ivoriaanse spits met een oliedomme actie nog aan rood ontsnapt. Hij kreeg slechts geel toen hij vol doorliep op een Groningse verdediger.
Daar maalde na afloop niemand meer om bij Vitesse. Met 13 uit 5 staat de ’trots van Arnhem’ op een tweede plaats in de eredivisie. Achter koploper FC Twente, maar boven Ajax, Feyenoord en PSV.