Vitesse presteert prima in 2018

14 februari 2018 | Van onze AS-redactie

Vitesse behaalde zondag tegen Feyenoord de vierde zege (3-1) na de winterstop. De ploeg van trainer Henk Fraser is daarmee in de eredivisie na PSV (15 punten uit 5 wedstrijden) en Ajax (13 uit 5) de best presterende ploeg in 2018. Vitesse veroverde 13 punten, maar deed dat in zes duels, omdat in 2018 ook de inhaalwedstrijd tegen Sparta werd gespeeld.

Alleen FC Utrecht (10 uit 6) kwam in 2018 nog in de dubbele cijfers en AZ (9 uit 5) bleef in het spoor van de Arnhemse ploeg. Ondanks de prima resultaten, alleen de uitwedstrijd bij ADO Den Haag ging wat ongelukkig verloren, was er flinke kritiek op het spel van Vitesse. Het trage tempo en het eindeloze heen en weer geschuif van de bal in de achterste linie waren vooral in de thuiswedstrijden een doorn in het oog van het kritische Arnhemse publiek.

Zondag rekende Vitesse af met het saaie voetbal.  Nadat de thuisploeg in de 21e minuut nog door Tony Vilhena op achterstand was gezet en aanvoerder Guram Kashia op slag van rust met een kopbal voor de gelijkmaker had gezorgd (1-1), gooide Vitesse na de pauze alle schroom van zich af. Feyenoord, dat voor rust al de vleugelverdedigers Haps en St. Juste, geblesseerd had zien uitvallen, kreeg het steeds moeilijker. Toen ook Bilal in de 65e minuut na veel te wild inkomen op Thulani Serero door arbiter Higler met rood van het veld werd gestuurd, rook Vitesse bloed. Een minuut later kwam de thuisploeg al op voorsprong. Roy Beerens waagde na een goede actie een doelpoging, maar produceerde een afzwaaier. Die werd echter op waarde geschat door Bryan Linssen, die knap raak kopte: 2-1. Een kwartier voor tijd trof Linssen ook nog de lat, waarna Feyenoord even later met negen man verder moest. Tyrell Malacia, vervanger van Haps, kreeg rood nadat hij de doorgebroken Beerens onderuit had gehaald. Linssen besliste vijf minuten voor tijd de wedstrijd door voor de tweede keer raak te koppen: 3-1.

Trainer Henk Fraser (foto) was na afloop dik tevreden, maar plaatste voor de camera van FOX Sports nog wel een kanttekening. “Zelfs tegen negen man, bij 2-1, leveren we zo de bal in en die lag er nog bijna bij ons in”, doelde Fraser op de enorme kans voor Sven van Beek, die de bal van dichtbij op een haar na miste. “En dan kan de wereld er ineens heel anders uitzien en dat is iets wat ons nog steeds te veel gebeurt.”
Fraser was lovend over Beerens, de nieuwste aanwinst. “Hij kan vanuit stilstand een waanzinnige voorzet geven. Roy is nog wel bezig fitter te worden en kan nog veel meer.”

Vitesse – Feyenoord was de twintigste confrontatie tussen beide ploegen (competitie en beker) in deze eeuw in Gelredome. Van de voorgaande negentien wedstrijden won Vitesse er slechts drie. 
Door de zege van zondag nam Vitesse als nummer zeven verder afstand van ADO Den Haag, de nummer acht. De voorsprong op de Haagse ploeg bedraagt nu vijf punten. De nummers vier tot en met zeven op de ranglijst plaatsen zich voor de play-offs om een plaats in de (voorronde) van de Europa League.

* Foto boven: aanvoerder Guram Kashia zet Vitesse met een kopbal op 1-1. Doelman Brad Jones van Feyenoord is kansloos. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook onderstaande foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.


Bryan Linssen anticipeert op de afzwaaier van Roy Beerens en zal Vitesse met een kopbal op een 2-1 voorsprong zetten.


Luc Castaignos in duel met Karim El Ahmadi.


Tyrell Malacia krijgt van arbiter de rode kaart nadat hij Roy Beerens onderuit heeft gehaald.


Blijdschap bij Vitesse.