Vitesse op weg naar De Kuip

27 januari 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft de halve finale van de strijd om de KNVB-beker bereikt. De ploeg van trainer Henk Fraser versloeg donderdagavond in Gelredome bekerhouder Feyenoord met 2-0. De Arnhemse treffers van Guram Kashia en Adnane Tighadouini vielen beide na rust. In de halve finale neemt Vitesse het in Rotterdam op tegen Sparta, de tweede finalist komt uit het duel AZ – Cambuur.

Guram Kashia was donderdag de held van Vitesse. De Arnhemse aanvoerder, die afgelopen zaterdag in de rust van de competitiewedstrijd tegen FC Groningen (1-1) nog door Fraser was gewisseld, opende in de 55e minuut de score. Terwijl ploeggenoot Maikel van der Werff met Feyenoorder Eric Botteghin aan het ‘stoeien’ was, kopte de volledig vrijstaande Georgiër de bal na een corner fraai bij de tweede paal in het doel: 1-0. Vier minuten later was het duel beslist. Een vlijmscherpe counter van Vitesse leidde de 2-0 in. Na voorbereidend werk van Milot Rashica en de goed ingevallen Nathan stuitte Ricky van Wolfswinkel eerst nog op doelman Brad Jones, maar in de rebound had Tighadouini geen moeite om te scoren.
In het vooral voor rust gezapige duel dacht Feyenoord, spelend zonder Karim El Ahmadi (Afrika Cup), Tony Vilhena (geschorst) en Dirk Kuijt (op de bank), met minimale inspanning een maximaal resultaat te halen. De Rotterdammers hadden wel de controle over de wedstrijd, maar creëerden vrijwel niets. Spits Nicolai Jörgensen trof het zijnet en Simon Gustafson kon, na een prachtige pass van Steven Berghuis, de bal in scoringspositie niet onder controle krijgen. Berghuis dwong met een schitterende vrije trap doelman Eloy Room nog tot een dito redding, maar dat was het dan wel van Rotterdamse kant. Vitesse, dat in de eerste helft nauwelijks in de buurt van het vijandelijke doel kwam, moest het doen met een schietkans voor Van der Werff. Na een corner knalde de centrale verdediger vanuit moeilijke hoek op het doel, maar vond doelman Jones op zijn weg.

Dat uitgerekend Kashia na de pauze de ban brak, was leuk voor de Georgiër. Het zat de aanvoerder allerminst lekker dat juist hij tijdens de rust van het duel met FC Groningen door Fraser was geslachtofferd. Kashia antwoordde donderdagavond op de juiste manier en speelde een dijk van een wedstrijd. Al zal ook Kashia verbaasd zijn geweest over de vrijheid die hij bij zijn treffer kreeg van Rick Karsdorp, die als een toeschouwer naar cornernemer Tighadouini stond te kijken en totaal geen oog had voor de bij hem weglopende verdediger van Vitesse. 
Kashia verkeerde na afloop in een euforische stemming. “Ik ben zo blij hoe we gespeeld hebben”, sprak de aanvoerder van Vitesse voor de camera van FOX Sports. “En vooral over de mentaliteit die we vandaag hebben laten zien. Die was geweldig. Dit was voor ons de wedstrijd van het seizoen.”
Vitesse, spelend zonder de geschorste Navarone Foor en Sheran Yeini (per direct terug naar Maccabi Tel Aviv)  kreeg na de 2-0 nog de beste kansen, maar Lewis Baker vond eerst doelman Brad Jones op zijn weg en knalde in de laatste seconde nog een vrije trap op de paal. Het mocht de pret bij Vitesse niet drukken.

Vitesse is nog een stap verwijderd van de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip, op zondag 30 april. De Arnhemmers haalden drie keer de finale, maar stapten nooit als winnaar van het veld. In 1990 stond Vitesse tegenover PSV. De Eindhovense ploeg won met 1-0. In blessuretijd stopte PSV-doelman Hans van Breukelen toen een strafschop van John van den Brom.

* Foto geheel boven: Aanvoerder Guram Kashia toont zijn blijdschap.
* Foto rechts: Trainer Henk Fraser van Vitesse instrueert Kashia.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.


Ricky van Wolfswinkel en Jan-Arie van der Heijden zien doelman Brad Jones redden bij een schot van de niet zichtbare Maikel van der Werff.


Guram Kashia houdt Nicolai Jörgensen van de bal.


Adnane Tighadouini (10) scoort uit de rebound 2-0.


De fans van Vitesse zorgen voor een optimale sfeer op de Theo Bos Tribune.