Vitesse op jacht naar eerherstel

11 januari 2018 | Van onze AS-redactie

Vitesse hervat de competitie in de eredivisie op dinsdag 16 januari met een uitwedstrijd tegen Sparta. Trainer Henk Fraser stoomt zijn selectie deze week in het Spaanse Oliva klaar voor de tweede seizoenshelft. Die moet niet alleen meer punten opleveren voor Vitesse, maar ook attractiever spel. Maar er speelt meer. Vrijdag praat Fraser met technisch directeur Marc van Hintum over zijn (nabije) toekomst.

Vitesse kende een prima start van het seizoen, waarin het in de eerste negen wedstrijden 18 punten pakte. Na de overwinning van 22 oktober in en op Heerenveen (0-4), kwam de klad erin. De daaropvolgende acht eredivisieduels, waarin Vitesse wel twee keer PSV en eenmaal Feyenoord als tegenstander had, leverden nog maar 6 punten op, waardoor de Arnhemse ploeg op een toch wat teleurstellende achtste plaats staat met 24 punten. Vitesse kan ADO Den Haag nog passeren als het dinsdag de inhaalwedstrijd wint bij Sparta.

Als reden voor de sterke terugval wordt de vermoeidheid aangehaald, als gevolg van zes Europese wedstrijden in de periode van 14 september tot en met 7 december.”We hebben een pittige eerste seizoenshelft gehad met een andere beleving en dat waren we niet gewend”, zegt trainer Henk Fraser tijdens het trainingskamp in Spanje voor de camera van VitesseTV. “In de eerste zeven wedstrijden in 23 dagen hebben we het uitstekend gedaan. Daarna kwam pas de vermoeidheid.”

“We weten de redenen voor onszelf, maar daar kunnen we ons voor de supporters niet achter verstoppen”, vervolgt Fraser. “We hebben dus heel wat goed te maken. We zullen in de tweede seizoenshelft moeten presteren en de wil is er bij de ploeg en bij mij om het beter te doen.”
Dat proces kan volgens Fraser worden versterkt door goede resultaten. “De eerste wedstrijden tegen Sparta, Heerenveen en PEC Zwolle zijn dus van levensbelang. Maar met deze groep moeten we zeker de play-offs kunnen halen.”

Dat laatste is een reële doelstelling. Dat Vitesse wel eens een aanval op de top drie (Feyenoord, PSV en Ajax) zou kunnen doen, was gebaseerd op ijdele hoop, maar had niets met realiteitszin te maken. Daarvoor is de selectie niet goed genoeg.

Vrijdag gaan technisch directeur Marc van Hintum en trainer Henk Fraser om de tafel. Daarna zal spoedig duidelijk worden of de Rotterdammer, zoals hij zelf al heeft laten doorschemeren, na dit seizoen vertrekt. Het was Fraser een door in het oog dat Valery Oyf, lid van de raad van commissarissen bij Vitesse, een stem wilde hebben in opstelling en speelwijze. Terecht dat Fraser die inmenging niet duldde.

* De foto van Henk Fraser is gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.
*Foto geheel boven: Tijd voor een drinkpauze na stevige inspanning.


Trainer Henk Fraser spreekt zijn selectie toe op het fraaie trainingscomplex in Oliva.