Vitesse onderuit bij ADO Den Haag

2 oktober 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse is er woensdag niet in geslaagd de koppositie in de eredivisie te veroveren. De Arnhemse ploeg ging op de knollentuin van het Kyocera Stadion met 2-1 onderuit bij ADO Den Haag.

In de wetenschap dat een zege de koppositie zou opleveren, begon Vitesse matig aan het duel. Dat leidde in de achtste minuut al tot een tegengoal. Jan-Arie van der Heijden liet de bal na een onderschepping van zijn voet springen, waarna Malone zijn ploeggenoot Michiel Kramer in staat stelde van dichtbij te scoren: 1-0.
Vitesse kreeg in het vervolg van de eerste helft een paar grote kansen. Na een prima actie van uitblinker Davy Pröpper trof Mike Havenaar via de handen van de Haagse doelman Coutinho de paal. Na ruim een half uur redde Coutinho opnieuw op een uithaal van Pröpper. De doelman kreeg de bal niet klem, maar op aangeven van Lucas Piazon miste Havenaar in de rebound hopeloos.
ADO gokte op de counter en vooral het trage verdedigingsduo Guram Kashia – Jan Arie van der Heijden had daarmee grote problemen. Mike van Duinen kon daar echter vrij voor doelman Piet Velthuizen niet van profiteren.
Na de pauze drong Vitesse nog meer aan en kwam in de 65e minuut op gelijke hoogte. Theo Janssen, die op het onbespeelbare veld nauwelijks zijn stempel op het spel van Vitesse kon drukken, legde de bal met het hoofd terug op Pröpper, die met een fantastische uithaal scoorde: 1-1.
Lang kon Vitesse niet genieten van die treffer. Vijf minuten later moest Velthuizen voor de tweede keer de gang naar het net maken. Met een formidabele volley knalde Mathias Gerth de bal in het Arnhemse doel: 2-1.
Vitesse gooide vervolgens alles op de aanval. Invaller Gaël Kakuta kreeg de beste kans, maar hij schoot met zijn ‘chocoladebeen’ voor open goal naast. Pröpper had pech dat zijn schot net naast ging.
 
Vitesse: Velthuizen, Leerdam, Kashia, Van der Heijden (74. Vejinovic), Van de Struijk, Janssen, Pröpper, Qazaishvili (46. Junior), Ibarra (74. Kakuta), Havenaar, Piazon.

Stand Eredivisie
1. FC Twente             8 – 15
2. PSV                       8 – 15 
3. Heerenveen           8 – 15
4. Ajax                      8 – 14
5. PEC Zwolle            8 – 14
6. Vitesse                  8 – 14
7. Feyenoord             8 – 13
8. AZ                         8 – 13