Vitesse nog geen stabiele factor

14 februari 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse kende in de eredivisie met 10 punten uit 4 wedstrijden een wervelende start van 2017. Na de 2-0 bekerzege op Feyenoord, dat in Gelredome met minimale inspanning een maximaal resultaat dacht te behalen, bereikte de euforie in Arnhem een hoogtepunt. Zaterdag belandde Vitesse weer met beide benen op de grond. Het ultradefensieve Willem II won in Gelredome met 2-0.

Even leek het erop dat de wisselvalligheid in de resultaten van Vitesse was verdwenen. Ook omdat de ploeg van trainer Henk Fraser na de winterstop bij vlagen goed veldspel liet zien. Het zat zaterdagavond bovendien niet mee. Vitesse creëerde een aantal goede kansen, maar de afronding was onder de maat. Daarvoor kreeg de thuisploeg vlak voor tijd de rekening gepresenteerd. Dico Koppers was de eerste speler van Willem II die een bal tussen de palen schoot, maar dat betekende in de 84e minuut wel 0-1. In de jacht op de gelijkmaker vergat Vitesse daarna goed te verdedigen. Ver in blessuretijd maakte Oulare gebruik van de ruimte achter de Arnhemse defensie en liet met een schuiver doelman Eloy Room kansloos: 0-2.

Willem II mocht geen aanspraak maken op de zege, maar daar maalde niemand om bij de bezoekers. Vitesse, niet in grootse doen, was al voor rust dicht bij een doelpunt geweest. Adnane Tighadouini schoot van twintig meter tegen de lat en op op slag van rust redde Kostas Lamprou op een kopbal van Ricky van Wolfswinkel en in de rebound werd bal na een schot van Kelvin Leerdam van de lijn gehaald.
Dat gebeurde ook kort na rust. Lamprou was al geklopt, maar achter de Tiburgse keeper stond nog Darryl Lachman, die de bal na een inzet van Lewis Baker van de lijn haalde. Lamprou hield daarna met een fraaie redding Van Wolfswinkel nog een keer van scoren af en Nathan mikte op aangeven van Kelvin Leerdam net naast.

In de slotfase liep Vitesse zichzelf voorbij. Tot ongenoegen van trainer Henk Fraser (foto rechts). “In de laatste fase werden de ruimtes tussen de linies groter en maakten we verkeerde keuzes. In plaats van mee te lopen met de man, gingen we de ballijn afdekken. Dat ging in de eerste helft van het seizoen ook al fout en daar is uitgebreid over gesproken”, sprak de coach van Vitesse voor de camara van FOX Sports. “Het is een tegenvaller dat zoiets nu nog gebeurt. Je moet weten en voelen dat er door een aantal factoren niet meer in zit en dan moet je op zijn minst een punt pakken.”
Gezien de kansen voor Vitesse was de zege van Willem II haast ongelooflijk. Fraser: “Maar je weet dat het zo ’n wedstrijd kan worden. Je ziet het verloop. we hebben de mogelijkheden gehad, vijf goede kansen. En daar zijn we zelf niet goed mee omgegaan, ook al redde Lamprou nog twee keer schitterend.”

Behalve de uitslag waren er nog twee tegenvallers. Zo liep Kelvin Leerdam tegen een gele kaart op wegens protesteren en raakte Maikel van der Werff aan het einde van de eerste helft geblesseerd aan zijn knie. Van der Werff is enkele weken uitgeschakeld en ook Leerdam mist de confrontatie van komende zondag tegen Ajax. Hij is geschorst.
Dat brengt voor Fraser nieuwe defensieve problemen met zich mee. Voor het duel met Ajax, komende zondag in Gelredome, moet de coach van Vitesse flink puzzelen om een hechte verdediging in elkaar te timmeren. Guram Kashia en Kevin Diks, tegen Willem II voor het eerst als linksback basisspeler, zijn zeker van hun plek. Naast Kashia zal Fraser kiezen voor Matt Miazga in het centrum. Op links is het probleem het grootst. Arnold Kruiswijk ontbrak tegen Willem II wegens een blessure en Alexander Büttner, inmiddels al een maand onder contract bij Vitesse, is blijkbaar nog steeds niet wedstrijdfit.

Ondanks de nederlaag blijft Vitesse volop meedoen in de strijd om de vierde tot en met zevende plaats. De top drie, Feyenoord (57 punten uit 22 wedstrijden), Ajax (52 uit 22) en PSV (49 uit 22), is volledig uit het zicht verdwenen. AZ (35 uit 22), FC Utrecht (34 uit 22), Heerenveen (33 uit 22) en Vitesse (33 uit 22) staan dicht bij elkaar. FC Twente (31 uit 22) ligt nog op de loer.

* Foto geheel boven: Doelman Kostas Lamprou redt eerst op een inzet van RIcky van Wolfswinkel (liggend), waarna verdediger Jorden Peters de bal na een inzet van Kelvin Leerdam (half zichtbaar achter aanvoerder Guram Kashia) de bal van de lijn haalt.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.

EREDIVISIE
Vrijdag 10 februari
PEC Zwolle – NEC                                2-0
Zaterdag 11 februari

Heracles –  Roda JC                             2-2
Feyenoord – FC Groningen                2-0
Go Ahead Eagles – ADO Den Haag  3-1
Vitesse – Wiilem                                   0-2
Zondag 12 februari
Excelsior – FC Twente                         1-1
Ajax – Sparta                                         2-0
Heerenveen – AZ                                  1-2
PSV – FC Utrecht                                  3-0


Maikel van der Werff verlaat kort voor rust met een ernstige knieblessure het veld. Hij is enkele weken uitgeschakeld.


Kevin Diks glipt langs Jordy Croux, die met een stevige tackle de Vitessenaar nog poogt af te stoppen.


De beslissing. Doelman Eloy Room van Vitesse is kansloos op de inzet van de niet-zichtbare Dico Koppers: 0-1.


De uitblinkende doelman Kostas Lamprou heeft hier geluk. Adnane Tighadouini knalt de bal buiten bereik van de Tilburgse doelman tegen de lat.


Kelvin Leerdam druipt teleurgesteld af. De verdediger mist door zijn vijfde gele kaart ook nog eens de topper tegen Ajax.