Vitesse naar Roemenië of Faroër

19 juli 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse speelt in de derde voorronde van de Europa League tegen de winnaar van het duel Petrolul Ploiesti – Vikingur. Vitesse speelt op donderdag 1 augustus eerst uit. De return is een week later in Gelredome.

Petrolul Ploiesti uit Roemenië lijkt de meest waarschijnlijke tegenstander. De Roemenen wonnen donderdag hun eerste wedstrijd tegen Vikingur op eigen veld met 3-0. Donderdag 25 juli is de return op de Faroër Eilanden.

Petrolul Ploie?ti werd in 1924 opgericht als FC Juventus Boekarest. De club onderging een aantal naamsveranderingen en in 1952 verhuisde de club zelfs van de hoofdstad Boekarest naar Ploiesti. De club werd drie keer landskampioen. In 2002 degradeerde de club uit de hoogste klasse, maar dat verloren gegane terrein werd in 2011 heroverd.
Petrolul Poiesti eindigde afgelopen seizoen met 62 punten uit 34 duels als derde in de Roemeense Liga 1 achter de ongenaakbare kampioen Steaua Boekarest (79 uit 34) en Panduri Targu Jiu (63 uit 34).

Een belangrijk aandeel in dat succes had de Congolese Nederlander Jeremy Bokila, die eerder uitkwam voor AGOVV en Sparta. De van Zulte Waregem gehuurde aanvaller scoorde in de Roemeense competitie zestien treffers.
Bokila bezorgde Petrolul Ploiesti afgelopen seizoen ook de Roemeense beker door in de finale tegen Cluj de enige treffer te scoren. Het is onduidelijk of Bokila komend seizoen ook in het shirt van de Roemeense ploeg speelt. Zulte Waregem en Petrolul Ploiesti steggelen om de spits, die ook in de belangstelling van FC Twente zou staan.
Petrolul Ploiesti werd drie keer kampioen van Roemenië (1958, 1959 en 1966) en was ook drie keer bekerwinnaar (1963, 1995 en 2013).
De stad Ploiesti is gelegen in de vlakte aan de voet van de zuidelijke Karpaten op 56 km ten noorden van de hoofdstad Boekarest.


Het stadion van Petrolul Ploiesti, waar Vitesse op 8 augustus vrijwel zeker moet aantreden.