Vitesse morst punten in slotfase

12 maart 2011 | Van onze AS-redactie

Vitesse is in Gelredome tegen Heerenveen niet verder gekomen dan een gelijkspel. Marti Riverola zette de thuisclub met een kopbal kort voor rust op 1-0, maar vlak voor tijd zorgde Daryl Janmaat voor de Friese gelijkmaker: 1-1.

Heerenveen en Vitesse gaven elkaar weinig ruimte om te voetballen. Vitesse ontbeerde bovendien diepgang, maar dat was met louter middenvelders in de aanval ook niet zo vreemd. De 15.577 toeschouwers hadden zich al verzoend met een 0-0 ruststand toen Marti Riverola geheel vrijstaand na een prachtige voorzet van de Japanner Yasuda fraai inkopte: 1-0.
Na de hervatting werd het spel van Vitesse niet beter. Heerenveen kon echter geen gaatje vinden in de Arnhemse defensie. Een kwartier voor tijd had Marco van Ginkel (foto) het duel moeten beslissen. Hij verscheen na een steekpass van Ismaïl Aissati vrij voor doelman Stur Ellegaard. De Friese doelman plukte de ‘spits’ echter de bal van de schoen.
Die misser kwam Vitesse in de 87ste minuut duur te staan. Daryl Janmaat werd geen strobreed in de weg gelegd en schoot de bal in de uiterste hoek: 1-1.
Beide ploegen kregen in de hoogst vermakelijke slotfase nog volop mogelijkheden op de winst. Maar omdat de laatste pass telkens verkeerd was, kregen beide ploegen precies waar ze recht op hadden. En dat was zeker niet meer dan een punt.
Ismaïl Aissati sprak voor de camera van Eredivisie Live van onnodig puntenverlies. “Maar het gebeurt ons vaker. We geven de doelpunten te gemakkelijk weg”, zei Aissati. “Tijdens de rust hadden we nog afgesproken niet achteruit te lopen en ons eigen spel te blijven spelen. Maar we waren te afwachtend en dat heeft Heerenveen terecht afgestraft.”
Dat Vitesse na de pauze vooral achteruit liep, had volgens Aissati te maken met de angst die in de ploeg sloop. “We stonden met 1-0 voor en dat gebeurt ons niet vaak. Daar heeft het mee te maken. Dit resultaat geeft een rot gevoel, we schieten hier niet veel mee op.”

Opstelling Vitesse: Room, Yasuda, Rajkovic, Kashia, Büttner, Riverola, Lopez, Matic (70. Babangida), Pröpper, Van Ginkel (78. Pedersen), Aissati.