Vitesse mist mentale hardheid

26 september 2016 | Van onze AS-redactie

Met talent alleen kom je er niet. Die stelling bewees Vitesse zondag in de Grolsch Veste in Enschede. De slap acterende Arnhemse ploeg had heel veel balbezit, maar creëerde tegen FC Twente geen enkele kans. Op de 2-1 winst van FC Twente viel dan ook weinig af te dingen.

Voor de camera van FOX Sports bleef trainer Henk Fraser ogenschijnlijk rustig, maar van binnen moet de coach hebben gekookt van woede. Wie Fraser kent als speler weet nog dat de oud-Feyenoorder tot het gaatje ging om een wedstrijd te winnen. Alles wat Fraser als speler wel had, miste Vitesse zondag.
Fraser sprak voor de camera zondag over lichaamstaal. “Als je een tent binnengaat en je ziet een mooie dame, dan is lichaamstaal heel belangrijk”, sprak Fraser, die daarmee al aangaf dat de spelers van Vitesse in dat geval bij binnenkomst al kansloos zouden zijn geweest waren geweest. Zo ook in de Grolsch veste. “Met onze lichaamstaal hebben we laten zien dat we niet veel pijn wilden lijden en als je een wedstrijd wil winnen, moet je altijd pijn lijden.”
De spelers van Vitesse stapten in Enschede gezapig over het veld. Fraser: “Energie zit in de wijze van aanbieden en ook in de loopacties om ruimte te creëren. Dat gebeurde allemaal in een veel te laag tempo.”
vitesseEnes Ünal, huurling van Manchester City, zette FC Twente na een kwartier op voorsprong: 1-0. Omdat arbiter Jeroen Manschot op slag van rust op advies van zijn grensrechter een doelpunt van Yaw Yeboah ten onrechte afkeurde, was Vitesse na 45 minuten nog in leven. “In de eerste helft ontbrak de drive om te winnen en dan hoop je dat het in de tweede helft beter gaat, maar dat gebeurde niet”, sprak Fraser. En dus verliep de wedstrijd na rust op dezelfde manier. Vijf minuten voor tijd viel de beslissing. Bersant Celina, ook al een huurling van Manchester City, zorgde voor 2-0. Lewis Baker scoorde met een wanhoopsschot nog wel 2-1, maar dat kon het gebrekkige Arnhemse optreden niet meer goedmaken.
Fraser: “Om van mogelijkheden kansen te maken, heb je een bepaalde drive, scherpte, passie, beleving nodig. Die was er niet. Niemand heeft zijn niveau gehaald en als team hebben we niet gebracht wat we kunnen.”
Voor Fraser is er dus volop werk aan de winkel. Vooral op mentaal gebied schort er veel, zo niet alles aan Vitesse. De Arnhemmers staan met 10 punten uit 7 duels op een zevende plaats en moeten nu zelfs FC Twente (12 uit 7) boven zich dulden. Feyenoord is na de zevende zege op rij koploper met 21 uit 7. PSV en Ajax volgen met 16 uit 7. Zaterdag 1 oktober mag Vitesse voor eigen publiek laten zien dat het iets heeft geleerd van het slappe optreden tegen FC Twente. Tegenstander is dan FC Groningen. De wedstrijd in Gelredome begint om 18.30 uur.

* Foto boven: trainer Henk Fraser van Vitesse (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)

UITSLAGEN
EREDIVISIE
Zaterdag 24 september
ADO Den Haag – Heerenveen        0-3
FC Groningen – Heracles                0-0
Ajax – PEC Zwolle                             5-1 
AZ – Go Ahead Eagles                      2-2
Excelsior – PSV                                 1-3
Zondag 25 september
NEC – Willem II                               0-0
FC Twente – Vitesse                         2-1
FC Utrecht – Sparta                         2-0
Feyenoord – Roda JC                      5-0

EERSTE DIVISIE (JUPILER LEAGUE)
Vrijdag 23 september
Almere City FC – MVV                    2-1   
Cambuur – Achilles ’29                   3-1 
Emmen – FC Den Bosch                 3-0
Helmond Sport – RKC Waalwijk  1-1
NAC Breda – De Graafschap         1-0
Telstar – Eindhoven                        1-3
VVV Venlo – Jong FC Utrecht      2-0
Zaterdag 24 september
FC Dordrecht – Volendam             1-0
Maandag 26 september (20.00 uur)
Jong Ajax – FC Oss
Jong PSV – Fortuna Sittard