Vitesse maandag naar De Kuip

8 mei 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Het duel Feyenoord – Vitesse wordt gespeeld op maandag 11 mei om 20.00 uur. Vanwege de aangekondigde politieacties verbood de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de wedstrijd op zondag 10 mei.

De politie voert acties voor een betere cao en koos daarvoor de wedstrijd Feyenoord – Vitesse uit. Burgemeester Aboutaleb voelde zich daardoor genoodzaakt de wedstrijd op zondag te verbieden, omdat hij door de werkonderbrekingen van de politie de veiligheid van de spelers en supporters en de openbare orde in de stad niet kon waarborgen.

Feyenoord en Vitesse overwogen aanvankelijk een gang naar de rechter. Beide clubs hadden sterk het gevoel gebruikt te worden om conflicten te beslechten waar zij part noch deel aan hebben. Nadat zowel Feyenoord als Vitesse juridisch advies had ingewonnen, werd afgezien van een kort geding, omdat de kans op succes vrijwel nihil zou zijn.
Feyenoord, Vitesse en de Eredivisie NV zijn hoogst ongelukkig met het uitstel. ‘Iedereen keek uit naar de wedstrijd tegen Feyenoord van aanstaande zondag. Ruim 500 supporters zouden de tocht maken naar De Kuip. Dat dit door omstandigheden buiten ons om ernstig is verstoord, blijft moeilijk te behappen’, zo laat Vitesse-directeur Joost de Wit op de website van de Arnhemse club weten.
Ook Feyenoord-directeur Eric Gudde is danig in zijn wiek geschoten. ‘Wij raken zo ongewild betrokken bij en worden gedupeerd door een conflict waar wij niks mee van doen hebben. En met wij bedoel ik dan de clubs, maar vooral de ruim 45.000 mensen die een kaartje hadden gekocht voor dit mooie affiche op zondagmiddag 14.30 uur’, zegt Gudde op de clubwebsite van Feyenoord.

De Kuip was voor zondagmiddag volledig uitverkocht. Supporters van beide clubs kunnen dan ook weinig begrip opbrengen voor de acties van de politie en uiten op sociale media hun ongenoegen. Veel voetbalfans moeten ook afzien van een bezoek aan het duel. Degenen die losse kaarten hebben aangeschaft en niet in de gelegenheid zijn de wedstrijd maandagavond te bezoeken, kunnen echter hun geld terugkrijgen (zie de websites Feyenoord.nl en Vitesse.nl). Dat geldt uiteraard niet voor de seizoenkaarthouders.

Hoewel vooral de supporters van Feyenoord en Vitesse de klos zijn, heeft Fred Burnet van politiebond NPD medelijden met de agenten. ‘Ook voor agenten heeft het gevolgen. De wedstrijd wordt nu een dag later ingehaald en dan moeten er toch weer agenten aan het werk om de wedstrijd in de goede banen te leiden’, aldus Burnet op Rijnmond.nl

Bronnen: Feyenoord.nl, Vitesse.nl, Rijnmond.nl