Kevin Diks voor vijf jaar naar Fiorentina

5 juli 2016 | Van onze AS-redactie

Jeugdinternational Kevin Diks verruilt Vitesse voor Fiorentina. De Arnhemse eredivisionist is met de Italiaanse club, die afgelopen seizoen als vijfde eindigde in de Serie A, akkoord over de afkoopsom. Die bedraagt naar verluidt drie miljoen euro. De 19-jarige rechter vleugelverdediger tekent  een contract voor vijf seizoenen bij Fiorentina.

Diks, geboren in Apeldoorn, begon zijn carrière bij Vios Vaassen en belandde via AGOVV in 2005 in de jeugdafdeling van Vitesse. De verdediger maakt op 24 augustus 2014 in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle zijn debuut in de hoofdmacht van Vitesse. Daarin veroverde hij uiteindelijk ten koste van Chelsea-huurling Wallace een basisoplaats. Diks speelde 59 officiële wedstrijden voor Vitesse. In 52 eredivisieduels kwam hij tot twee doelpunten.
Vitesse lost het vertrek van Diks intern op. De weer in genade aangenomen Kevin Leerdam, met de talentvolle Julian Leleieveld als alternatief, is nu de belangrijkste kandidaat om de plek van rechtsback Van Diks over te nemen. Leerdam werd vorig seizoen nog uit de selectie gezet toen hij op de bank belandde en zijn positie en het reilen en zeilen bij Vitesse in een interview in het weekblad Voetbal International uiteenzette. De genuanceerde kritiek van Leerdam schoot de leidinggevenden bij Vitesse echter in het verkeerde keelgat.

Afgelopen zaterdag kwam Diks tijdens de eerste oefenwedstrijd van Vitesse tegen Shakhtar Donetsk al niet meer in actie. De ploeg van trainer Henk Fräser won dat duel in Loenen op het terrein van Loenermark met 2-0 door doelpunten van twee tieners. De Chinees Yuning Zhang (19) zorgde in de twintigste minuut op aangeven van Milot Rashica met een fraaie kopbal voor 1-0. In de 57e minuut verdubbelde Mitchell van Bergen (17), vorig jaar door Vitesse weggeplukt uit de jeugdopleiding van Willem II, na een pass van Mo Osman voor 2-0.
Zaterdag 9 juli speelt Vitesse op het terrein van RKSV Driel een oefenwedstrijd tegen KV Oostende, dat vorig seizoen in de hoogste Belgische klasse in de reguliere competitie als vierde eindigde. Vanaf maandag 11 juli belegt Vitesse in Slovenië een trainingskamp. Na het duel met Rubin Kazan, op zaterdag 16 juli, keert de Arnhemse ploeg een dag later terug naar Nederland.

Foto boven: Kevin Diks in duel met Navarone Foor tijdens het duel NEC – Vitesse (2-1) op 3 april 2016. Foor speelt komend seizoen bij Vitesse, Diks vertrekt. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)