Vitesse lijft transfervrije Kruiswijk in

19 mei 2014 | Van onze AS-redactie

Arnold Kruiswijk van Heerenveen komt transfervrij over naar Vitesse. De 29-jarige linksbenige verdediger tekent een contract voor drie seizoenen in Arnhem. Dat meldt Vitesse op haar clubsite.

Kruiswijk kwam eerder uit voor FC Groningen, Anderlecht, Roda JC en Heerenveen. De verdediger speelde afgelopen seizoen 27 wedstrijden in de hoofdmacht van de Friese club.
Kruiswijk begon zijn voetbalcarriére bij Appingedam. De verdediger doorliep vervolgens vanaf 1997 de jeugdopleiding van FC Groningen. Bij die club tekende hij in 2001 zijn eerste contract. In de zomer van 2008 volgde een transfer naar Anderlecht. De Belgische club legde Kruiswijk voor vier jaar vast, maar halverwege het seizoen 2009-2010 vertrok hij op huurbasis naar Roda JC. Kruiswijk speelde een half seizoen voor de ploeg uit Kerkrade en tekende daarna een vierjarig contract bij Heerenveen.

Kruiswijk speelde 18 duels voor Anderlecht en kwam in de Nederlandse eredivisie tot 251 wedstrijden. Opvallend is dat de verdediger in al die duels nooit scoorde voor zijn eigen club. Dat deed hij op 10 september 2006 als speler van FC Groningen wel in eigen doel. Al na 9 seconden passeerde hij in de wedstrijd tegen Heracles zijn keeper Bas Roorda. Die treffer staat in de geschiedenis van de eredivisie te boek als de snelste eigen treffer ooit. Kruiswijk geldt niettemin als een goede verdediger, die tijdens de gewonnen EK’s van 2006 en 2007 deel uitmaakte van de selectie van Jong Oranje.

Voor Kruiswijk lijkt komend seizoen een rol weggelegd in het centrum van de defensie van Vitesse. Daar lag met het zwakke centrale duo (Guram Kashia en Jan-Arie van der Heijden) vaak de achilleshiel van Vitesse.
Op de website van Vitesse laat technisch directeur Mo Allach weten verguld te zijn met de komst van Kruiswijk.‘Arnold is een gelouterde speler in de eredivisie met meer dan 250 competitiewedstrijden aan ervaring. Hij is een linksbenige verdediger met zowel voetballende als verdedigende kwaliteiten. We hebben snel gehandeld en zijn zeer tevreden om met Arnold onze defensie te versterken.’
Kruiswijk ziet in zijn overstap ‘een hele mooie uitdaging’. ‘Mijn contract bij Heerenveen liep af en ik wilde een stap maken. Vitesse is een club met ambitie. De club wil vooruit en dat past uitstekend bij mijn eigen ambities.’

Bron: vitesse.nl