Vitesse levert een wanprestatie

22 maart 2014 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft zaterdagavond een wanprestatie geleverd. Een rammelende Arnhemse defensie gaf drie treffers weg, waardoor het povere FC Groningen de winst kon pakken. Christian Atsu scoorde in het met 3-1 verloren duel de treffer van Vitesse.

Zonder geschorste Jan-Arie van der Heijden had de defensie van Vitesse veel weg van een gatenkaas. Vooral aanvoerder Guram Kashia schutterde als een beginneling en leidde de eerste treffer in.
In de achtste minuut liep het geklungel van de Arnhemse aanvoerder nog goed af, maar twee minuten later was het wel raak. Kashia maaide na een verre trap uit het Groningse achterveld over de bal heen, waardoor Zivkovic vrije doorgang kreeg: 1-0.
De 17-jarige A-junior, inmiddels voor de komende drie seizoenen binnen gehengeld door Ajax, had het duel daarna al snel kunnen beslissen. Na weer een technische fout van Kashia mocht de jongeling alleen op het doel van Vitesse afgaan, maar doelman Piet Velthuizen bracht redding. Vlak voor rust liet Zivkovic nog een enorme kans liggen toen hij vrij voor Velthuizen na een steekpass langs de bal maaide.
Na een aarzelend begin stelde Vitesse daar wel degelijk iets tegenover. Sterker nog, voetballend had de Arnhemse ploeg nauwelijks iets te vrezen van FC Groningen, dat het gebrek aan kwaliteit vooral compenseerde met fysieke kracht. De Arnhemse gelijkmaker, in de 26e minuut, was van grote schoonheid. Uitgerekend Guram Kashia stond met een prachtige pass aan de basis van die treffer. Christian Atsu nam de bal met de borst mee en met een meesterlijke stift liet de Ghanese uitblinker doelman Bizot kansloos: 1-1.

De verwachting was dat Vitesse, dat in de eerste helft 76 procent balbezit had, na rust zou doordrukken, maar dat pakte anders uit. Na een corner, in de 55e minuut, struikelde Davy Pröpper over de benen van de voor Frank van der Struijk ingevallen Kelvin Leerdam. Nick van der Velden stond daarom bij de tweede paal helemaal vrij en tikte binnen: 2-1. Zeven minuten later stond de Arnhemse defensie weer toe te kijken. Tjaronn Chery haalde van buiten het strafschopgebied uit: 3-1.
Vitesse probeerde het daarna nog wel en trainer Peter Bosz bracht Bertrand Traoré voor Zakaria Labyad en Uros Djordjevic voor de onzichtbare Mike Havenaar. Het leidde tegen het stugge FC Groningen niet meer tot grote kansen.
Kelvin Leerdam en Guram Kashia kregen nog een gele kaart en beide spelers zijn voor het duel met Heerenveen, volgende week, geschorst.

Door het tweede verlies op rij is Vitesse de tweede plaats kwijtgeraakt aan PSV. De Einhovense ploeg won zaterdag met 3-1 van Roda JC. Ook FC Twente en Feyenoord hebben nu minder verliespunten dan Vitesse. Die twee ploegen komen dit weekeinde echter niet in actie.

Uitslagen zaterdag
FC Groningen – Vitesse        3-1
PSV – Roda JC                       3-1
Heerenveen – NEC                2-2