Vitesse legt loper uit voor Ajax

10 augustus 2014 | Van onze AS-redactie

Vitesse was zondag in de Amsterdam Arena een groot deel van de wedstrijd superieur aan Ajax. De Arnhemse ploeg miste echter dotten van kansen en individuele fouten leidden ook nog eens tot vier tegentreffers. Marko Vejinovic scoorde nog wel tegen: 4-1.

 

Vitesse was de afgelopen twee seizoenen de sterkste geweest in Amsterdam (0-2 en 0-1). Zondag leek Vitesse daar in een goed gevulde, maar lang niet uitverkochte Amsterdam Arena een derde zege aan toe te voegen. De ploeg van trainer Peter Bosz had in de eerste helft namelijk het beste van het spel. Vanaf de aftrap dicteerde Vitesse de wedstrijd. Het leidde tot een groot aantal kansen, maar Kenneth Vermeer, misschien wel de beste keeper van Nederland, bleek een te groot obstakel.
Via de Pool Arek Milik kreeg Ajax nog de eerste kans, maar verdediger Guram Kashia greep net op tijd in. Daarna reeg Vitesse de kansen aaneen. Kelvin Leerdam, die regelmatig aan de aandacht van het Amsterdamse toptalent Davy Klaassen ontsnapte, had de 0-1 op zijn schoen, maar hij schoot de bal oog in oog met doelman Vermeer naast. Vervolgens verschenen Zakaria Labyad, Qazaishvili en Bertrand Traoré vrij voor Vermeer, maar ook zij faalden. Twaalf minuten voor rust leek Labyad te scoren. De aanvaller kopte op aangeven van Wallace in, maar Vermeer redde met een formidabele reflex. Het matig spelende Ajax had daar slechts een kans voor Kishna, na een fout van Kashia, tegenover kunnen stellen. Doelman Piet Velthuizen van Vitesse voorkwam een treffer.
Vijf minuten voor de pauze kwam Ajax tegen de verhouding in op voorsprong. Labyad leed balverlies, waarna Davy Pröpper te laat was om Nick Viergever na een voorzet van Ligeon van scoren af te houden: 1-0. Jan-Arie van der Heijden was kort voor rust nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal ging net naast.

Vitesse kwam na rust met de beste bedoelingen uit de kleedkamer, maar in de 48e minuut verdubbelde Ajax de voorsprong. Lasse Schöne schoot de bal uit een vrije trap van ruim 25 meter langs de tweemans (!) muur en zag doelman Piet Velthuizen schutteren: 2-0.
Binnen vijf minuten kreeg Vitesse na die tegenslag weer drie enorme kansen. Leerdam strandde op vermeer, Kashioa kopte de bal na een corner tegen de lat en opnieuw labyad kon vrij voor Vermeer de Ajax-doelman opnieuw niet passeren. Mike van der Hoorn kopte in de 63e minuut raak uit een corner en daarmee was het duel gespeeld: 3-0.
Van der Hoorn ontsnapte in de slotfase nog aan rood toen de verdediger de doorgebroken Van der Heijden onderuithaalde. Arbiter Van Boekel koos ervoor de Ajax-verdediger te sparen en Kelvin Leerdam vanuit buitenspelpositie op Vermeer af te laten gaan. Ook deze enorme kans werd echter knullig om zeep geholpen.
De treffers van Vejinovic (3-1) en Schöne (4-1), na oliedom balverlies van invaller Oliynik van Vitesse, waren alleen nog van belang voor de statistiek.

Vitesse kende zo een valse start van het seizoen. De Arnhemse ploeg was qua veldspel in de eerste helft superieur aan Ajax, maar faalde in de afwerking of vond de fantastische Kenneth Vermeer op zijn weg. Ajax scoorde tweemaal na slordig balverlies van Vitesse en twee keer uit een standaardsituatie. Voor trainer Peter Bosz is er dus nog genoeg werk aan de winkel.

* Foto homepage: Een cruciaal moment in de wedstrijd. Kelvin Leerdam schiet in de 12e minuut, vrij voor de uitblinkende Ajax-doelman Kenneth Vermeer, naast.

* ook onderstaande foto’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie


Nick Viergever (niet zichtbaar) opent kort voor rust de score voor Ajax. Doelman Piet Velthuizen van Vitesse is kansloos.


Zakaria Labyad van Vitesse ontwijkt een tackle van Ajacied Nick Viergever.


Marko Vejinovic op weg naar 3-1.

Vitesse legt loper uit voor Ajax

31 januari 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse ligt uit de KNVB-beker. In Emmen liet de Arnhemse ploeg zich in de ’thuiswedstrijd’ tegen Ajax in een troosteloze ambiance na rust gewillig naar de slachtbank voeren. Ajax won voor 2000 toeschouwers heel eenvoudig met 4-0 en plaatste zich voor de halve finale. Daarin speelt de Amsterdamse ploeg thuis tegen AZ. In de andere halve finale lootte PEC Zwolle een thuiswedstrijd tegen PSV.

Vitesse was in de competitie dit seizoen al twee keer te sterk voor Ajax. De Amsterdamse ploeg had de bekerconfrontatie met Vitesse daarom met enige vrees tegemoet gezien, maar dat bleek ongegrond. Ajax kwam in het stadion van FC Emmen al na 7 minuten op 0-1 toen spits Danny Hoessen de bal na een voorzet van Lukoki over de doellijn mocht frommelen.
In de 21e minuut was Vitesse dicht bij de gelijkmaker. Mike Havenaar kreeg na een afspeelfout vrije doortocht, maar werd onderuit getrokken door Moisander, die er met een gele kaart vanaf kwam. Tien minuten voor rust scoorde Vitesse wel, maar die treffer van Marco van Ginkel werd wegens buitenspel afgekeurd.
Kort na rust vond Patrick van Aanholt Ajax-doelman Cillessen op zijn weg, waarna Lasse Schöne even later in alle vrijheid 0-2 mocht scoren. Een kopbal van Mike Havenaar werd door Christian Eriksen nog van de lijn gehaald en dat was meteen het laatste wapenfeit van Vitesse. Het ook al slordig spelende Ajax liet daarna de kans op een monsterscore ligggen. Alleen invaller Kolbein Sigthorsson scoorde nog tweemaal. De eerste in de rebound, nadat Siem de Jong zijn strafschop zag worden gestopt door Eloy Room, en vlak voor tijd met een kopbal: 0-4
“We konden geen aanspraak maken op de zege”, zei Vitesse-trainer Fred Rutten na afloop. “We begonnen ook niet goed aan de wedstrijd en konden de vrije man niet vinden.”