Vitesse komt met de schrik vrij

19 juli 2012 | Van onze AS-redactie

Vitesse zal zich de rentree in Europa nog lang heugen. In Lovech kwam de Arnhemse ploeg in een kwaliteitsarm, maar zeer vermakelijk duel tot een gelijkspel tegen Lokomotiv Plovdiv: 4-4. Doelman Piet Velthuizen voorkwam in de laatste minuut een Arnhemse nederlaag.

Trainer Fred Rutten had het vooraf aangekondigd. ‘Je moet Europees denken en dan is scoren in een uitwedstrijd belangrijk.’ Dat deed Vitesse, viermaal maar liefst, maar Rutten zal er in zijn stoutste dromen nooit rekening mee hebben gehouden dat Vitesse in Lovech verdedigde als een pupillenteam en ook vier treffers incasseerde. Vier keer verspeelde Vitesse een voorsprong in het duel in de tweede voorronde van de Europa League.
Zelfs het oerdegelijke centrum van vorig seizoen, Guram Kashia en Tomas Kalas, verdedigde uiterst matig. De backs, Yasuda en Patrick van Aanholt, toonden opnieuw aan verdedigend te weinig niveau te hebben om Vitesse aan prijzen te kunnen helpen. Het was aan doelman Piet Velthuizen te danken dat Vitesse niet nog meer doelpunten incasseerde. In blessuretijd voorkwam Velthuizen zelfs een nederlaag, nadat invaller Frank van der Struijk de bal kinderlijk eenvoudig had verspeeld.
Als excuus mag gelden dat Vitesse pas net 3 weken met de voorbereiding is begonnen. Bovendien kiest Rutten, in tegenstelling tot zijn voorganger John van den Brom, die zijn ploeg vaak zeer behoudend liet spelen, voor een veel aanvallender Vitesse. Ook dat heeft tijd nodig.
Nadat Velthuizen Vitesse tegen de povere Bulgaren al tweemaal had behoed voor een achterstand zette Jonathan Reis de gasten halverwege op voorsprong. Na een prima pass van Van Aanholt op Jan Arie van der Heijden, schoot de Braziliaan na een mislukt schot van Nicky Hofs van dichtbij raak. Een minnut later was het al gelijk. Na een ingooi kopte Marco van Ginkel de bal onbedoeld door, waarna Todorov met een omhaal scoorde: 1-1. Een kwartier voor rust maakte Van Ginkel zijn fout goed door raak te koppen na een vrije trap van Hofs: 1-2.
Na de hervatting verdedigden beide ploeg bijna hilarisch. Van Ginkel leidde na een verkeerde kaats op de alsmaar naar voren rennende Yasuda een counter in. Na een voorzet van rechts kopte de Bulgaarse aanvoerder Lazarov raak: 2-2.
Vitesse nam 4 minuten later na een fraaie aanval, opgezet door Van der Heijden weer een voorsprong. Bony schoot droog raak na een voorzet van Ibarra: 2-3.
In de 64e minuut leidde balverlies van Van der Heijden de Bulgaarse 3-3 in. Lazarov scoorde fraai.
Met een schitterende uithaal leek Van Ginkel een kwartier voor tijd de zege van Vitesse met zijn tweede treffer toch nog veilig te stellen: 3-4. In blessuretijd ging het echter toch nog mis. Kalas stond bij een voorzet te slapen, waarna invaller Tassio van dichtbij 4-4 kon scoren. Kort daarop voorkwam Velthuizen de winnende Bulgaarse treffer.
Donderdag 26 juli is in Arnhem de return.

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Yasusda, Kashia, Kalas, Van Aanholt (Van der Struijk), Ibarra, Van der Heijden, Hofs (Pröpper), Van Ginkel; Bony, Reis.