Vitesse komt kwaliteit tekort

8 november 2016 | Van onze AS-redactie

Te hoog gespannen verwachtingen? Een mentaliteitskwestie of simpelweg een gebrek aan kwaliteit? Feit is dat Vitesse onvoldoende presteert en zondag zelfs in het eigen Gelredome met 2-1 verloor van Heracles, dat sinds 14 augustus (Willem II, 3-1) niet meer had gewonnen. Voor Vitesse was het al de derde thuisnederlaag van het seizoen.

Vitesse speelde voor 13.743 toeschouwers een hele matige eerste helft met slechts spaarzame hoogtepunten. Zo kreeg Nathan na een vloeiende aanval, maar een slechte voorzet van Ricky van Wolfswinkel, toch nog de voet tegen bal. Zijn knappe volley ranselde doelman Castro ten koste van een corner uit het doel. Op slag van rust was Van Wolfswinkel, op aangeven van Nathan bijna succesvol, maar de bal ging naast.
vitesseNa de pauze zag het er wat beter uit bij Vitesse. Weer was het Nathan die doelman Castro na een prachtige actie van afstand onder vuur nam. Ook ditmaal redde de doelman van Heracles en leverde het Vitesse niet meer dan een corner op. Nadat Miatt Miazga in de 67e minuut uit een corner de bal tegen de lat had gekopt, nam Vitesse een minuut later toch de leiding. Na een door Marvelous Nakamba en Lewis Baker opgezette aanval bereikte Milot Rashica spits Ricky van Wolfswinkel, die uit de draai zijn zesde seizoenstreffer liet aantekenen: 1-0.
Erg lang kon Vitesse niet van die voorsprong genieten. Oud-Vitessenaar Brahim Darri maakte vier minuten later van ruim 25 meter met een formidabele uithaal al gelijk: 1-1. De wijze waarop die treffer tot stand kwam, was tekenend voor het huidige Vitesse. Bij een aanval over links, waarin Heracles een overtalsituatie (vier tegen drie) creëerde, gaf Marvelous Nakamba zijn directe tegenstander te veel ruimte. Lewis Baker stond op dat moment al ‘lucht te dekken’ op het middenveld en schrok pas wakker toen Brahim Darri met de bal aan de voet naar binnen trok. Baker probeerde nog te corrigeren, maar gleed uit bij de passeeractie van Darri.
Met nog minder dan een kwartier op de klok ging aanvoerder Guram Kashia in de fout. De verdediger maakte een domme overtreding op Brandley Kuwas, waarna arbiter Makkelie de bal op de stip legde. Samuel Armenteros stuurde doelman Eloy Room naar de verkeerde hoek: 1-2.

06-11-2016: Voetbal: Vitesse v Heracles Almelo: Arnhem (L-R) Coach Vitesse Henk Fraser -De conclusie is simpel: Vitesse komt kwaliteit tekort. Daar komt nog bij dat dat ook de beleving bij de profs van Vitesse zwaar onder de maat is. Het gevolg is dat zelfs een eenvoudig elftal als Heracles in Gelredome kan winnen. Trainer Henk Fraser nam zijn ploeg na afloop van het duel voor de camera’s van FOX Sports (foto rechts) nog enigszins in bescherming. “In de eerste helft waren het misschien zenuwen”, zei Fraser. “De drang om wat te veranderen na de afgelopen, moeizame wedstrijden, gaf misschien extra stress.”
Daarmee was Fraser heel mild voor zijn spelers. Logisch, want hij moet verder met de groep, maar in zijn hart weet ook Fraser de dieper liggende oorzaken. “We raakten de bal ook te vaak aan, voordat we de volgende speler aanspeelden”, sprak Fraser.  “Ook waren de passes vaak over één meter. Daarin moeten we verbeteren. Tegen Heracles lag de ruimte aan de zijkanten en dan moet je snel spelen om de buitenspelers in een één-tegen-één situatie te brengen.”
Met een defensie (Yeini, Kashia, Miazga, Kruiswijk) die over te weinig opbouwende kwaliteiten beschikt, is dat een probleem. Juist dan moeten ook middenvelders arbeid verrichten om los te komen van hun man om zo aanspeelbaar te zijn. Gebeurt dat niet, dan gaat de bal in een laag tempo eindeloos rond.
Het is niet het enige probleem. Een elftal heeft de bal ook wel eens niet. En wat doe je dan? Probeer je met elkaar de bal te heroveren of kijk je apathisch toe. De gelijkmaker van Heracles was een mooi voorbeeld. “We hebben elkaar laten zitten, dat is nog het meest pijnlijk in een teamsport”, oordeelde Fraser, die daarmee ook het mentale aspect benadrukte.
Voor Fraser en zijn staf breken moeilijke tijden aan. Het huidige proces was al onder trainer Peter Bosz in gang gezet, maar de Apeldoorner vluchtte halverwege vorig seizoen voor een half jaartje naar Maccabi Tel Aviv. Opvolger Rob Maas kon het tij ook niet meer keren en kreeg uiteindelijk de bons. De vraag is of Fraser, net als Bosz en Maas als actief speler een toonbeeld van onverzettelijkheid, deze selectie wel aan de praat krijgt.
Vitesse hervat de competitie na de interlandperiode op zaterdag 19 november met een uitwedstrijd tegen Heerenveen.

* Foto boven: Arbiter Makkelie heeft gefloten voor een strafschop voor Heracles.  Sheran Yeini (links)  en ‘dader’ Guram Kashia kunnen dat nauwelijks geloven.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.

UITSLAGEN EREDIVISIE
Vrijdag 28 oktober
Sparta – Heerenveen                       3-1
Zaterdag 29 oktober
ADO Den Haag – Willem II           1-0
PSV – FC Twente                              1-1    
NEC – FC Groningen                       1-1
PEC Zwolle – Roda JC                     0-0
Zondag 30 oktober
FC Utrecht – Excelsior                    2-1
AZ – Ajax                                           2-2
Vitesse – Heracles Almelo             1-2
Go Ahead Eagles – Feyenoord      1-0

06-11-2016: Voetbal: Vitesse v Heracles Almelo: Arnhem (L-R) Brahim Darri van Heracles - Nathan de Souza of Vitesse -
Nathan, die met enkele fraaie actie nog boven de middelmaat uitstak, in duel met Brandley Kuwas.

06-11-2016: Voetbal: Vitesse v Heracles Almelo: Arnhem (L-R) Castro van Heracles - Robin Proper van Heracles - Guram Kashia of Vitesse -
Doelman Castro van Heracles stompt de bal weg voor de inkomende Guram kashia. Verdediger Robin Pröpper van Heracles vreest gemangeld te worden.

06-11-2016: Voetbal: Vitesse v Heracles Almelo: Arnhem (L-R) de 1-0 van Vitesse
Ricky van Wolfswinkel (niet zichtbaar), zet Vitesse op een 1-0 voorsprong.

06-11-2016: Voetbal: Vitesse v Heracles Almelo: Arnhem (L-R) v1 pakt de verkeerde hoek bij de penalty
Doelman Eloy Room gaat naar de verkeerde hoek bij de strafschop van Samule Armenteros.