Vitesse klautert uit het dal

17 februari 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse klautert weer enigszins uit het dal. De ploeg van trainer Fred Rutten won zondag in Gelredome de lunchwedstrijd tegen FC Groningen met 2-0. Mike Havenaar en Wilfried Bony (foto) uit en strafschop scoorden na rust de doelpunten.

Zonder de voor drie wedstrijden geschorste Theo Janssen speelde Vitesse in Gelredome een moeizame eerste helft. Tegen het zeer defensief ingestelde FC Groningen lag het tempo bij de thuisploeg veel te laag om het de noorderlingen moeilijk te maken. Het vele balbezit leidde tot een paar kleine kansen. De beste was voor Jonathan Reis, die al na drie minuten over kopte na een voorzet van Patrick van Aanholt.
Kalas (over), Kashia (redding doelman) en Havenaar (naast) hadden daarna geen geluk bij de afronding. Doelman Piet Velthuizen voorkwam een achterstand, nadat Zeefuik alleen voor hem was opgedoken.
Na rust lag het tempo bij Vitesse hoger. Een treffer van Bony werd nog afgekeurd, omdat de bal bal na een corner van Csziommer de achterlijn al zou hebben gepasseerd, maar in de 54e minuut zette Mike Havenaar de thuisploeg toch op voorsprong. Hij kopte raak na een voorzet van Renato Ibarra: 1-0.
Velthuizen voorkwam daarna de gelijkmaker. Met een prachtige redding verwerkte hij de bal na een vrije trap van Lindgren tot corner. De beslissing viel in de 62e minuut. Marco van Ginkel werd al dan niet binnen de beruchte lijnen neergelegd, waarna Bony vanaf de stip beheerst scoorde: 2-0.
Vitesse nam door de zege een voorsprong van 3 punten op FC Utrecht, dat zaterdagavond al met 2-1 verloor van PSV. De Arnhemse ploeg staat op een vijfde plek met 42 punten uit 23 duels. Vitesse bracht de achterstand op FC twente (1-1 tegen Willem II) en Feyenoord (3-2 verlies bij PEC Zwolle terug tot 2 punten). Met 4 punten uit de laatste 2 wedstrijden lijkt Vitesse de weg omhoog weer te hebben gevonden.