Vitesse kegelt zwak Ajax uit beker

18 december 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse heeft de kwartfinale van de KNVB-beker bereikt. De ploeg van trainer Peter Bosz was in de Amsterdam Arena oppermachtig tegen een onthutsend zwak Ajax. De Arnhemse ploeg won met 0-4.

Vitesse pakte Ajax vanaf de eerste minuut aan op een manier die de ploeg van Frank de Boer niet prettig vindt. De bezoekers zetten meteen druk op de Amsterdamse defensie die daar geen raad mee wist. Ajax grossierde daardoor in balverlies. Vitesse dicteerde het spel en Ajax kon daar helemaal niets tegenover stellen. Halverwege de eerste helft dolde Bertrand Traoré zijn opponent Joël Veltman en rondde fraai af: 0-1. In de blessuretijd van de eerste helft profiteerde Zakharia Labyad van balverlies van Klaassen. Labyad liet doelman Boer van Ajax van 25 meter kansloos: 0-2.
Het meest opvallende feit uit die eerste helft was dat Ajax slechts twee keer in het strafschopgebied van Vitesse verscheen. Een doelkans leverde dat niet op. Doelman Eloy Room van Vitesse hoefde dan ook geen enkele redding te verrichten.
Na rust ging de demonstratie van Vitesse verder. In de 58e minuut leidde Jan-Arie van der Heijden met een verre trap de 0-3 in. Veltman ging opnieuw verschrikkelijk in de fout, waarna Traoré voor de tweede keer kon scoren. Drie minuten later was het drama voor Ajax compleet. Nadat Denswil de bal niet wegkreeg uit het strafschopgebied, draaide Qazaishvili simpel om Veltman heen en dat betekende 0-4.
Ook in het laatste half uur had Ajax niets in brengen. Vitesse hoefde echter niet meer, waardoor Ajax een verdere afstraffing bespaard bleef.

Vitesse-anvoerder Guram Kashia, die dit keer met Jan-Arie van der Heijden een uitstekend centraal verdedigingsduo vormde, was na afloop voor de camera van FOX Sports lovend over zijn ploeg. “Ongelooflijk hoe goed we speelden. Je ziet dat als we spelen als een team, we van iedereen kunnen winnen. We hebben voor elkaar gevochten, de complimenten voor het gehele tea. Ik ben geweldig trots om aanvoerder van dit team te mogen zijn.”