Vitesse kan Ajax geen pijn doen

25 oktober 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse, de laatste jaren de ‘Angstgegner’ van Ajax, was zondag in Gelredome lief voor de Amsterdamse. De thuisploeg nam na rust nog wel een 1-0 voorsprong, maar Ajax scoorde in de laatste twintig minuten nog drie keer: 1-3.

Vitesse was in de openingsfase oppermachtig tegen Ajax. De Amsterdamse ploeg ontsnapte enkele keren aan een achterstand, maar Denis Olyinik had het vizier niet op scherp staan. Ook Ajax kreeg in de eerste helft nog een dot van een kans, maar een treffer bleef in de eerste helft uit.
Na de hervatting kwam Vitesse toch op voorsprong. Valeri Qazaishvili scoorde na een knappe actie 1-0. Die treffer veranderde het wedstrijdbeeld. Ajax kroop uit zijn schulp en pakte het initiatief. In de 70e minuut scoorde Victor Fischer uit de rebound 1-1, nadat doelman Eloy Room van Vitesse eerst nog had gered op een inzet van Veltman.
Bij de tweede Amsterdamse treffer, twee minuten na de gelijkmaker, ging Vitesse-verdediger Maikel van der Werff afschuwelijk in de fout. Bazoer profiteerde optimaal van het geklungel en de bal rolde tergend langzaam over de doellijn: 1-2. Nadat Qazaishvili de kans op 2-2 had gemist, sloeg Ajax vier minuten voor tijd nog een keer toe. Lasse Schöne zorgde op aangeven van de debuterende invaller Sam Hendriks, afkomstig uit de jeugd van De Graafschap, voor de beslissing: 1-3.