Vitesse is in vorm, maar FC Utrecht is niet de favoriete tegenstander

15 mei 2018 | Van onze AS-redactie

Vitesse toonde de laatste weken een stijgende vorm. Door twee zeges in de play-offs op ADO Den Haag (5-2 en 2-1) staat de Arnhemse ploeg op de drempel van Europees voetbal. In de finale in die play-offs, over twee wedstrijden, vormt FC Utrecht vanavond in Gelredome (15 mei) en zaterdag in Stadion Galgenwaard (19 mei) het laatste obstakel.

Na het ontslag van trainer Henk Fraser bleek Sparta een prima medicijn. Interim-trainer Edward Sturing, toen voor het eerst als coach op de bank, had zich geen betere tegenstander kunnen wensen. De ontstellend zwakke Rotterdamse ploeg kreeg een pak slaag van je welste: 7-0.
Bij AZ speelde Vitesse, ondanks een 4-3 nederlaag een prima wedstrijd. Daarna bezegelden de Arnhemmers het lot van FC Twente (5-0) om het reguliere seizoen in Tilburg met een gelijkspel tegen Willem II (2-2) af te sluiten.
Met de zeven doelpunten tegen ADO Den Haag meegeteld scoorde Vitesse in de laatste zes wedstrijden 24 doelpunten, een gemiddelde van precies vier per wedstrijd. In de 30 daaraan voorafgaande competitieduels kwam Vitesse tot slechts 46 goals. Een gemiddelde van iets meer dan anderhalf doelpunt per wedstrijd.

De aanvallender strijdwijze onder interim-trainer Edward Sturing (foto) werpt dus vruchten af, maar dat biedt tegen FC Utrecht nog geen garantie op succes. De ploeg van trainer Jean-Paul de Jong is zeker niet de favoriete tegenstander van de Arnhemse ploeg. De laatste zege van Vitesse op FC Utrecht dateert van 9 november 2013. In Gelredome was Vitesse toen met 3-1 te sterk. In de daaropvolgende negen ontmoetingen was FC Utrecht zes keer de winnaar, driemaal eindigde de onderlinge confrontatie in een gelijkspel.

FC Utrecht plaatst zich voor de finale van de play-offs door het thuisduel met Heerenveen met 2-1 te winnen. In Friesland ging de wedstrijd met 4-3 verloren, nadat de gasten met 3-0 hadden achtergestaan.
FC Utrecht zette daarmee de wisselvallige reeks aan het slot van de competitie voort. De laatste wedstrijd, thuis tegen VVV, werd met enig fortuin met 1-0 gewonnen. Daarvoor bleef de ploeg in zes duels zonder overwinning (vier gelijk, twee verloren). Het laatste duel vóór VVV dat drie punten opleverde, speelde FC Utrecht op 11 maart. Toen won de ploeg thuis met 5-1 van………… Vitesse.

Vitesse – FC Utrecht begint dinsdagavond in Gelredome om 20.45 uur.

* Foto geheel boven: Mason Mount zet Vitesse in het duel met ADO Den Haag op aangeven van Bryan Linssen op een 2-1 voorsprong.
* Foto rechtsmidden: Interim-trainer Edward Suring: tevreden met het resultaat tegen ADO Den Haag.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.


Mason Mount loopt juichend weg na zijn winnende treffer tegen ADO Den Haag.


Alexander Büttner in duel met Tommy Beugelsdijk.


Interim-trainer Edward Sturing en aanvoerder Guram Kashia vieren alvast een feestje.