Vitesse is geen reuzendoder

21 februari 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft Ajax zondagmiddag in Gelredome geen klap kunnen toedienen. De Amsterdamse recordkampioen counterde in de 26e minuut naar de enige treffer van de wedstrijd. Middenvelder Davy Klaassen passeerde doelman Eloy Room van Vitesse met een schuiver in de verre hoek: 0-1.

Vitesse is dit seizoen geen reuzendoder, al had de ploeg van trainer Henk Fraser tegen Ajax wel een punt verdiend. De enorme vreugde-uitbarsting na afloop bij matchwinnaar Klaassen, die ook nog een bal van zijn eigen doellijn haalde, sprak boekdelen en toonde de opluchting bij de bezoekers uit Amsterdam.
Na de onverdiende uitnederlaag (1-0) bij Ajax en het verlies thuis tegen PSV (0-2) en uit tegen Feyenoord (3-1) stond Vitesse dus opnieuw tegen een ploeg uit de top drie met lege handen. In de strijd om plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal veranderde er echter niet veel. De ‘concurrenten’  AZ (1-1 bij Willem II) en Heerenveen (1-0 verlies bij FC Twente) verspeelden ook punten. Alleen FC Utrecht won (met 3-1 van PEC).
Vitesse, achtste met 33 punten uit 23 wedstrijden (doelsaldo plus 4), staat met nummer vier FC Utrecht (37 uit 23, plus 5), AZ (36 uit 23, plus 6) en Heerenveen (33 uit 23) op de plaatsen die aan het einde van het seizoen recht geven op de play-offs. Nummer zes FC Twente (34 uit 23, plus 2) komt daarvoor niet in aanmerking, want de ploeg is door financieel wanbeheer uitgesloten van Europees voetbal. Als Vitesse of AZ de KNVB-beker wint, is waarschijnlijk ook plek negen nog interessant.
 
Het doelpunt van Klaassen (foto rechts) leverde veel stof tot discussie op, omdat er een overtreding aan zou zijn voorafgegaan. Ajax-middenvelder Hakim Zyech tikte Milot Rashica licht aan, waardoor de snelle rechterspits van Vitesse in de grond trapte. Ajax counterde na de balwinst razendsnel en Klaassen rondde de door hem zelf opgezette aanval op aangeven van Amin Youness fraai af.
In de ogen van het Arnhemse publiek kon arbiter Kevin Blom daarna weinig goeds meer doen. Blom kreeg kort na rust nog meer over zich heen toen hij Vitesse geen strafschop gaf. Ricky van Wolfswinkel was aan de aandacht van Davinson Sánchez ontsnapt, maar na een forse duw van de sterke Columbiaan ging de spits van Vitesse tegen de grond. Aan de andere kant ging de bal in de 77e minuut wel op de stip, toen de net ingevallen Navarone Foor zijn hand op de schouder legde van Hakim Zyech. De Marokkaanse middenvelder ging gretig tegen het gras en hoorde met genoegen het fluitje van Blom. Uitblinker Davy Klaassen vond van elf meter echter doelman Eloy Room op zijn weg.
Voor rust had Vitesse mogelijkheden gehad via Adnane Tighadouini (redding doelman Andre Onane) en Matthew Miazga, die geheel vrijstaand de bal na een vrije trap van Lewis Baker over het doel knalde. Ajax was voor in de eerste helft gevaarlijk geweest via Kasper Dolberg (redding Room) en Nick Viergever, die de bal na een mislukte voorzet tegen de lat zag gaan. Kort na de pauze haalde Klaassen de bal van de doellijn na een kopbal van Van Wolfwinkel. Een uithaal van Miazga werd geblokt en een geweldige volley van Nathan ging maar net naast.

Vitesse was dus net niet goed genoeg om Ajax punten af te snoepen. “We waren in de eerste helft slordig en dan help je jezelf uit de wedstrijd”,oordeelde trainer Henk Fraser van Vitesse na afloop voor de camera van FOX Sports. “Natuurlijk ken je de kwaliteiten van ploegen als Ajax, PSV en Feyenoord, maar de slordigheden in het spel moeten we onszelf kwalijk nemen. We hielden de bal niet in de ploeg.”

* Foto geheel boven: Na een vrije trap van Lewis Baker verschijnt Matthew Miazga vrij voor het doel van Ajax, maar neemt de bal met rechts in plaats van met links, waarna de bal over de goal zeilt. (Foto: Wil Kuijpers  Fotografie)
* Foto boven: Trainer Henk Fraser van Vitesse moppert tegen de vierde man over een beslissing van arbiter Kevin Blom. (Fot Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook de andere foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie


Adnane Tighadouini glipt simpel langs Joël Vetman, maar doelman Andre Onane van Ajax zal daarna met de voet redden.


Ajax-trainer Peter Bosz, terug op het oude nest, schreeuwt zich de longen uit het lijf.


Kevin Diks poogt met een tackle Amin Younes van de bal te krijgen.


Doelman Andre Onana van Ajax moet zich strekken, voordat Ricky van Wolfswinkel gevaarlijk kan worden.