Vitesse in thriller voorbij AZ

14 maart 2015 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft zijn minieme kans op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal behouden. De Arnhemse ploeg won vrijdag in Gelredome met 3-1 van AZ. Het was de zevende zege in acht wedstrijden.

Vitesse bracht door de overwinning de achterstand op AZ terug tot 3 punten. Feyenoord, de nummer drie op de ranglijst, heeft 4 punten meer, maar komt zondag nog in actie tegen FC Dordrecht. Op zondag 10 mei staat Feyenoord – Vitesse op het programma, AZ en Feyenoord spelen op zondag 5 april in Alkmaar nog tegen elkaar. De derde plaats betekent rechtstreekse plaatsing voor de Europa League.

Bertrand Traoré zette Vitesse in een met 23.381 toeschouwers prima gevuld Gelredome in de zesde minuut al op voorsprong. De spits profiteerde van een fout van AZ-verdediger Wesley Hoedt. Twee minuten later was het alweer gelijk. Steven Berghuis knalde in de rebound raak: 1-1.


Strafschop

AZ was voor rust de wat betere ploeg, maar na de hervatting kreeg Vitesse meer grip op het duel. De thuisploeg had wel de hulp nodig van arbiter Reinold Wiedemeijer om op 2-1 te komen. Hij zag in een valpartij van Traoré, na een duel met Hoedt, ten onrechte een strafschop. Marko Vejinovic benutte het buitenkansje: 2-1.

AZ mocht zich in de spannende slotfase nog een keer beklagen, toen Rochdi Achenteh overduidelijk hands maakte in zijn eigen strafschopgebied. AZ claimde ook een strafschop, maar Wiedemeijer was ongevoelig voor de protesten. Qazaishvili maakte in blessuretijd met een fraaie treffer het karwei af: 3-1.

* Foto homepage: Dolle vreugde bij Vitesse nadat Valeri Qazaishvili de wedstrijd in blessuretijd heeft beslist.

Onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie


Bertrand Traoré is op weg naar de 1-0.


Marko Vejinovic wordt gefeliciteerd door Qazaishvili en Olinyik (11), nadat hij Vitesse uit een strafschop op 2-1 heeft gezet.


Opwinding bij Peter Bosz (achtergrond ) en de bank van Vitesse na een opmerking van AZ-trainer John van den Brom.