‘Vitesse in het krijt bij ESA’

12 november 2010 | Van onze AS-redactie

Voetbalvereniging ESA wil dat Vitesse een nog openstaande rekening uit 2008 betaalt voor de huur van de accommodatie op sportcomplex Rijkerswoerd. Vitesse ontkent het bestaan van een factuur.

Volgens Marcel Witjes, voorzitter van ESA gaat het om een bedrag van iets meer dan tweeduizend euro. “Voor ons veel geld, maar het gaat ook om het principe. Vitesse heeft in 2008 een aantal maanden gebruik gemaakt van onze velden en van onze was- en kleedaccommodatie. Daar zijn afspraken over gemaakt en wij hebben een factuur gestuurd, zoals we dat altijd doen als wij de accommodatie verhuren.”
Witjes zegt dat ESA al twee keer bij Vitesse aan de bel heeft getrokken over het niet betalen van de rekening. “Tijdens een gesprek met mensen van Vitesse hebben we zelfs een keer een aanmaning meegegeven. De zaak zou met de administratie van Vitesse worden opgenomen en uitgezocht. Maar vervolgens hoor je helemaal niets meer.”
Wat ESA gaat doen als Vitesse weigert de rekening te betalen, is volgens Witjes nog niet bekend. “Dan ga je dingen afwegen, maar daar wil ik niet op vooruit lopen. Ik ga er vanuit dat een club als Vitesse dit alsnog correct afhandelt, zowel procedureel als inhoudelijk.”
Naast deze financiële affaire speelt nog een andere zaak tussen ESA en Vitesse. Op 27 oktober, voorafgaand aan het duel Vitesse-PSV, ondertekende de Arnhemse profclub een convenant met de amateurclubs DTS’35 (Ede), AGOVV (Apeldoorn), DVS’33 (Ermelo), het Duivense DVV en SML uit Arnhem. Dat convenant behelst een vergaand samenwerkingsverband op het gebied van opleiding en scouting van jeugdspelers tussen Vitesse en de amateurclubs. ESA haakte op het laatste moment af.
Witjes: “Wij hadden nog wat opmerkingen en kanttekeningen bij die overeenkomst geplaatst. Een paar dagen voor de ondertekening bleek dat het contract dat ons werd voorgelegd onaangepast was. Dan heb je dus blijkbaar alleen maar voor de vorm met elkaar om de tafel gezeten. Als je met die op- en aanmerkingen niets doet, dan ga je toch eerst weer met elkaar in gesprek? Er zaten wat ons betreft alleen maar voordelen voor Vitesse aan.”

ESA heeft dus wat minder goede ervaringen met Vitesse. Ook op een door ESA georganiseerde kaderavond liet Vitesse het afweten. “Iemand van de stichting ‘Vitesse Betrokken’ zou daar over komen vertellen. Maar één dag van tevoren belt Vitesse af, maar bij ESA was daar wel alles voor geregeld. Het kan natuurlijk een keer gebeuren dat je verhinderd bent, maar het is nu wel veel van hetzelfde”, aldus Witjes.
De voorzitter van ESA sluit overigens niet uit dat het convenant tussen Vitesse en zijn club er alsnog komt. Mogelijk gaat Flip Witjes, broer van de voorzitter en technisch manager van ESA nog met de profclub om de tafel.
“Maar wij willen alleen zaken doen met een partij die we kunnen vertrouwen. Als het gaat om die huurschuld mag je een discussie hebben over de rechtmatigheid van een factuur, maar dan moet je wel met elkaar in gesprek. Dan moet je samen uitzoeken waar de waarheid ligt. Het kan niet dat je zoiets gewoon naast je neerlegt en niets meer van je laat horen”, aldus voorzitter Marcel Witjes van ESA.
Vitesse is hoogst ongelukkig dat deze affaire in de media is gekomen. “Want wij vinden het een interne zaak”, laat woordvoerster Esther Bal namens algemeen directeur Paul van der Kraan van Vitesse weten. “En die rekening is bij ons niet bekend. ESA trekt ook twee zaken samen en dat vinden wij onjuist.”