Vitesse in Gelredome niet langs PEC

27 januari 2016 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft na de 1-0 nederlaag van zaterdag bij Ajax opnieuw punten verspeeld. De ploeg van trainer Rob Maas kwam woensdagavond in Gelredome niet verder dan een gelijkspel tegen PEC Zwolle: 1-1. Bij rust was de stand nog 0-0.


Vitesse, dat de uitwedstrijd bij PEC Zwolle met 5-1 had gewonnen, begon sterk en was vooral over de rechterflank gevaarlijk. Door de blessure van Milot Rashica kreeg daar Renato Ibarra weer een kans. De rechterspits bezorgde tegenstander Bram van Polen een bijzonder lastige avond.
Rendement leverde dat niet op en na een kwartier viel Vitesse terug. Na een Zwolse corner in de 26e minuut schoot Kingsley Ehizibue over waar hij de bal had moeten koppen. Een minuut later kreeg PEC de grootste kans toen Lars Veldwijk alleen op doelman Eloy Room afging. Maikel van der Werff haalde de spits binnen de beruchte lijnen van achteren neer, maar alleen arbiter Ed Janssen en de vlaggenist langs de lijn zagen in de overteding geen strafschop.
Trainer Ron Jans van PEC Zwolle blies langs de lijn even stoom af naar de vierde man. “Een strafschop en een rode kaart”, brieste Jans, die even later niet mocht klagen dat de bal aan de andere kant ook niet op de stip ging toen Ibarra de bal van dichtbij hard tegen de arm van Van Polen aanschoot. In de daaropvolgende corner kopte Van der Werff in kansrijke positie net naast.
Nadat Gustavo Hebling de bal na een goede Zwolse aanval keihard op het hoofd van Vitesse-verdedediger Kevin Diks had geschoten, kreeg PEC kort daarop opnieuw een kans. Gelukkig voor Vitesse bleek Sheraldo Becker over meer snelheid dan overzicht te beschikken. De linkerspits schoot over waar een simpel breedtepassje op Veldwijk zeker tot een Zwolse treffer zou hebben geleid.
Na de pauze mocht Vitesse opnieuw niet mopperen over de arbitrage. Lars Veldwijk werd ten onrechte afgevlagd voor buitenspel, toen hij alleen op doelman Room afging. Vitesse was gevaarlijk via de Japanner Kosuke Ota, maar zijn vlammende schot wed bekwaam door keeper Mickey van der Hart tot corner verwerkt.
Halverwege de tweede helft kwam Vitesse op voorsprong. De Zwolse aanvaller Sheraldo Becker liet zijn man, niet voor het eerst, weer eens lopen, waardoor de bal na een sluw passje van Isaiah Brown bij de vrijstaande Ibarra terechtkwam. Ibarra knalde hard voor en via de voet van Van Polen verdween de bal in het Zwolse doel: 1-0.
Een minuut later was het alweer gelijk. Van der Werff sloot niet op tijd aan, waardoor Dirk Marcellis de buitenspelval ontliep en van dichtbij voor 1-1 zorgde.
Beide ploegen leken daarna niet meer vol voor de overwinning te gaan. De angst om te verliezen was groter dan de wil om te winnen. Bij het laatste fluitsignaal van Janssen stond dan ook een terechte 1-1 op het scorebord.

* Foto homepage: Vitesse komt op voorsprong. Bram van Polen werkt de bal na een harde voorzet van Renato Ibarra in eigen doel.
* Ook onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie


Gevaarlijke sitiatie voor het doel van PEC Zwolle.


Trainer Ron Jans van PEC Zwolle beklaagt zich, nadat de Zwolse ploeg een lopezuiver strafschop is onthouden. Trainer Rob Maas van Vitesse (tweede van rechts) blijft stoïcijns voor zich uit kijken.