Vitesse heeft met deze selectie niets op het hoogste niveau te zoeken

2 april 2024 | Van onze AS-redactie

Column

_ _ _

Hans Witjes


Het Eredivisieboek voor Vitesse kan dicht. Theoretisch is lijfsbehoud nog steeds mogelijk, maar na de absolute wanprestatie thuis tegen Sparta Rotterdam is het complete onzin om daar nog aan te denken. De 1-4 nederlaag in het Gelredome is al fors, maar geeft de verhoudingen nog niet eens goed weer. Vitesse was niet meer dan een speelbal voor de Rotterdammers.

Zelfs de meest fanatieke aanhangers zullen het er toch mee eens zijn dat Vitesse met deze selectie niets meer op het hoogste niveau heeft te zoeken. Sparta Rotterdam doet het ook dit seizoen heel aardig, maar is toch echt geen wonderploeg. Dat die bij wijze van spreken fluitend vier goals kon maken en in een lagere versnelling spelend nog een paar keer had kunnen scoren, zegt alles.

We wisten het natuurlijk al, maar dat dit op deze avond zo nadrukkelijk werd bevestigd, vond ik toch nog verrassend. In feite werd de ploeg van trainer Sturing door de Kasteelbewoners vernederd. Zij wandelden keer op keer met speels gemak door de als defensie bedoelde laatste linie van Vitesse en gingen het karwei in Arnhem zelfs te gemakkelijk opvatten. Van 0-3 werd het daardoor vlak voor rust 1-3 en zelfs bijna 2-3.

Dat die tweede goal niet viel, is ook weer tekenend voor dit Vitesse. Hoe groot moeten kansen voor de Arnhemmers zijn om tot doelpunten te komen? Je kunt dan zeggen: goed dat de ploeg er een aantal creëert, maar het gebrek aan scherpte voor het vijandelijke doel is, zoals bekend, naast de lekke verdediging het tweede gigantische probleem van de tobbende geelzwarten.

Met veel goede wil zou ik kunnen stellen dat de Arnhemmers toch in ieder geval een aantal kansen bij elkaar speelden, ook in de tweede helft. Maar de realiteit is dat het in plaats van 1-4 ook bijvoorbeeld 3-7 of zo had kunnen zijn. En dat terwijl Sparta volop wisselde en na de 1-4 absoluut niet meer tot het gaatje ging.

Achterin rammelt het, de opbouw is stroperig, voorin heerst machteloosheid. Was getekend: het Vitesse van het seizoen 2023-2024. Met deze spelersgroep gaat dat in de laatste zes wedstrijden van het seizoen ook echt niet meer veranderen.

Aan Vitessezijde vond ik Pinto aan de bal redelijk en daarom goed voor een vijfenhalf. De enige voldoende geef ik aan aanvallende middenvelder Aaronson, die keihard werkte en weer heel veel goed deed. De Amerikaan moet toch helemaal gek zijn geworden van het geklungel om hem heen.  Daar maakte ook de veel geprezen Hadj-Moussa zich jammer genoeg schuldig aan. Zijn ster rees snel, maar daalt nu ook in raketvaart. De Franse Algerijn blijft maar kiezen voor eigen acties via schijntrappen en kapbewegingen, ook als hem de weg wordt versperd door meerdere verdedigers. Want dat gebeurde, omdat ook Sparta intussen wel weet hoe hij speelt. Hadj-Moussa liep zich regelmatig vast of kwam met naar de goal toedraaiende, slordige of moeilijk te verwerken voorzetten. Hij had geen variatie in zijn spel en ook hij scoort deze avond een onvoldoende.

En na deze afgang komt dan zondag de aartsrivaal uit Nijmegen op bezoek. Op het moment dat ik dit schrijf, is Excelsior aan het verliezen tegen PSV, dus je zou dan kunnen denken: theoretisch is er nog wat mogelijk. Mijn advies is om die gedachte onmiddellijk te laten varen, want dan wordt de desillusie alleen maar groter. Ik heb het idee dat de supporters op de Zuidtribune dat wel door hebben. Zij bleven de club tot de laatste minuut massaal verbaal ondersteunen. Volgens mij was dat met berusting en zelfs een vleugje zelfspot, maar dat neemt niet weg dat het fantastisch is dat ze hiervoor kiezen en niet voor fluitconcerten of zwaardere blijken van afkeuring.

Ik moet bekennen dat ik als een berg opzie tegen het duel van aanstaande zondag met de Nijmegenaren. Natuurlijk, in de derby gebeuren vaak rare dingen, maar het meest voor de hand liggende scenario is dat Vitesse ook van de aartsrivaal een oorwassing krijgt. Een dergelijke dreun zou naadloos passen in het zowel bestuurlijk als sportief bedroevende seizoen, maar blijft hopelijk achterwege.    

Vitesse-Sparta Rotterdam 1-4

7. Mito 0-1, 19. Clement 0-2, 43. Saito 0-3, 45. Kozlowski 1-3, 58. Eerdhuijzen 1-4