Vitesse heeft helemaal geen ploeg voor countervoetbal

28 januari 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Vitesse heeft een volgend bedrijf aan het drama dat seizoen 2018/2019 heet, toegevoegd. Naar het o zo verre Sittard gingen nog ruim tweehonderd geelzwarte aanhangers mee, mensen waar ik diep respect voor heb. Een club die zo beroerd presteert, kan er echter van op aan dat steeds meer supporters gaan afhaken. Het kan niet anders of de neergaande lijn in de toeschouwersaantallen zet zich zowel in uit- als thuiswedstrijden voort.

Een tijd terug, na de met 0-3 gewonnen bekerwedstrijd bij Heracles, heb ik me lovend uitgelaten over de selectie van Vitesse en het technisch beleid. In dat duel tegen de in die fase van de competitie nog hoog geklasseerde Heraclieden creƫerden de Arnhemmers veel kansen maakten zij mooie goals en gaven zij nauwelijks iets weg. Er leek iets moois te ontstaan. Niets is minder waar gebleken. Genoemd cupduel was een uitzondering op de zich daarna vormende regel van slechte, oninteressante wedstrijden met een laffe, verkeerde tactiek.

Trainer Slutsky wil dat zijn ploeg zich terugtrekt en dan na balverovering messcherp countert. Goed draaiende topploegen dwingen Vitesse in de rol om te trachten zo te spelen. Tegen alle andere tegenstanders is dat niet alleen een onnodig voorzichtige, maar zelfs totaal verkeerde tactiek. En dat nog eens extra in het geval van Vitesse. Ik zal uitleggen waarom.

De Russische trainer is kennelijk van mening dat Vitesse goed is in deze tactiek. Nou, ik adviseer hem de wedstrijd van afgelopen zaterdag van Bayer Leverkusen uit bij VFL Wolfsburg eens terug te kijken. Dan ziet hij met de tegenwoordige ploeg van Peter Bosz een elftal dat er razendsnel uitkomt en op die manier veel kansen schept. Aan dat niveau moet Vitesse zich niet spiegelen, maar het gaat erom dat Vitesse de spelers helemaal niet heeft om zo te spelen. Daarvoor moet een team namelijk kunnen steunen op een degelijke achterhoede en beschikken over rappe, slimme jongens voor de tegenaanval.

Om met de aanvallende kant te beginnen: in het eerste halfuur in Sittard leek het nog wel wat, maar de kansen die toen ontstonden  vloeiden voort uit ontstellend zwak verdedigen en opbouwen van Fortuna Sittard. Vitesse trof de Limburgers namelijk op een ravenzwarte dag. Maar als ik de voorhoedespelers van Vitesse naloop, heeft alleen Darfalou de snelheid voor countervoetbal, maar hij mist er het gogme voor. En van de middenvelders is Bero de enige met de power en drive om in die tactiek te kunnen functioneren, maar bij hem is de spelintelligentie weliswaar groeiende, maar ook nog niet op het vereiste peil.

Dan de achterhoede. In dat gedeelte maakt Vitesse wekelijks fouten. In plaats van op deze linie te leunen, zou de ploeg er beter aan doen om die zoveel mogelijk te ontlasten. Dat wil zeggen: zorgen dat de bal zoveel mogelijk uit de verdedigende zone wegblijft. Dan kunnen daar ook geen fouten worden gemaakt. Nu wordt dat deel van het veld op een presenteerblaadje aan iedere tegenstander aangeboden en komt zelfs een belabberd spelend Fortuna Sittard tot enkele kansen.

In plaats van zwakke broeders sterk te maken, moet Vitesse juist hun zwakheden blootleggen. Ik weet zeker dat bijna alle eredivisieploegen fout op fout gaan stapelen als ze meteen onder druk worden gezet. Kies daar dan voor en blijf zoveel mogelijk weg uit het gebied waar vrije trappen en corners moeten worden weggegeven en misverstanden ontstaan die direct fataal kunnen worden.

Slutsky voerde aan dat Vitesse kansen genoeg heeft gehad en dat er in de tweede helft teveel aanvallen direct strandden op buitenspel. Die kansen waren er en vooral die bal van Foor tegen de lat had erin gemoeten. Maar ik weet zeker dat het aantal kansen bij een aanvallende tactiek veel groter was geweest. En dat vele buitenspel lopen is een bewijs van ontbrekende slimheid. Vooral het meters buitenspel lopen van invaller Margaret bij een veelbelovende countermogelijkheid was tekenend. Tegenwoordig wordt er toch veel aan videoanalyse gedaan. Zet Darfalou, Margaret en ook Matavz eens in een hok en laat hen honderden keren kijken naar het positiekiezen van spitsen als Van Persie. Op het juiste moment even een pasje terug doen of eerst breed en dan diep gaan. Dat zijn toch trainbare situaties.

Juiste tactiek of niet, in Sittard werd Vitesse na vijfendertig minuten alweer slordig en gaf zo de zwakke tegenstander de kans om enigszins op te veren. Het werd weer wachten op een tegengoal en die kwam er ook. Twee punten waren verkwanseld en het werden er zelfs drie door de ridicule ketser van doelman Eduardo. Daarmee was de volgende  wanprestatie in de alsmaar langer wordende reeks compleet.

Zaterdag komt SC Heerenveen naar het Gelredome. Ik zal erbij zijn, maar kijk er totaal niet naar uit.

Fortuna Sittard-Vitesse 2-1
07. Linssen 0-1, 74. Hutten 1-1, 90. Stokkers 2-1.