Vitesse grijpt naast JC Schaal

6 augustus 2017 | Van onze AS-redactie

Vitesse heeft zaterdagavond de Johan Cruijff Schaal aan Feyenoord moeten laten. In de uitverkochte Rotterdamse Kuip stond er na ruim 90 minuten een terechte 1-1 eindstand op het scorebord. In de noodzakelijke penaltyreeks stopte doelman Brad Jones van de Rotterdamse ploeg de strafschoppen van Tim Matavz en Milot Rashica. Die missers werden Vitesse fataal. Nicolai Jørgensen besliste met de vierde pingel van Feyenoord de wedstrijd en bezorgde zijn club de begeerde schaal.

 

Vitesse had het in de openingsfase moeilijk. De ploeg van trainer Henk Fraser kwam niet onder de druk van Feyenoord vandaan en dat leidde al in de zevende minuut tot een doelpunt. Jean-Paul Boetius, die rechtervleugelverdediger Fankaty Dabo van Vitesse een lastige avond bezorgde, leverde een puntgave voorzet af, Jens Toornstra volleerde de bal fraai achter doelman Remko Pasveer: 1-0.
Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg Vitesse meer grip op het duel. Nadat eerst Arnold Kruiswijk nog rakelings naast had gekopt, was ook Bryan Linssen dicht bij de gelijkmaker. In stelling gebracht door Thulani Serero knalde de aanvaller tegen de onderkant van de lat.
Die twee momenten zorgden ervoor, dat Vitesse na de hervatting de schroom van zich afgooide. Waar Feyenoord een paar stappen minder leek te doen, deed Vitesse er een schepje bovenop. De verdiende gelijkmaker kwam echter op bizarre wijze tot stand. Nadat aanvaller Tim Matavz van Vitesse in kansrijke positie onderuit was gegaan in een duel met Karim El Ahmadi, sloeg Feyenoord in de tegenaanval toe. Doelman Remko Pasveer kreeg een schot van Tony Vilhena niet klem, waarna Nicolai Jørgensen in de rebound scoorde. Scheidsrechter Danny Makkelie besloot vervolgens op basis van videobeelden Vitesse toch een strafschop te geven. De treffer van Jørgensen, die zich bij het schot van Vilhena net in buitenspelpositie bevond, ging dus ook niet door. Alexander Büttner faalde niet vanaf elf meter: 1-1.

Aanvoerder Karim El Ahmadi van Feyenoord deed na afloop voor de camera ’s van SBS niet moeilijk over het opmerkelijke ‘videomoment’. “Het was een terechte penalty. Ik raak hem gewoon en ik vind het goed dat dat meteen nagekeken kan worden. Ik was het er ook mee eens. Ik dacht alleen dat de scheidsrechter dat ging doen om onze goal goed te keuren. Toen ik hoorde dat het om het penaltymoment ging, wist ik hoe laat het was.”

Dat Büttner de strafschop opeiste, zorgde nogal voor commotie op de spelersbank bij Vitesse. “Ik had iemand anders op mijn lijstje staan”, vertelde trainer Henk Fraser na afloop voor de camera van FOX Sports. “Maar blijkbaar heb ik dat niet goed doorgegeven. Het was namelijk Tim Matavz die de penalty had moeten nemen. Maar nogmaals, misschien ben ik dan wel niet duidelijk geweest.”
Na de gelijkmaker van Vitesse kwamen beide ploegen in de laatste 35 minuten niet meer tot scoren. Doelman Brad Jones van Feyenoord werd in de strafschoppenserie de held door de eerste twee Arnhemse penalty ’s te keren. Navarone Foor en Charlie Colkett scoorden wel voor de bekerwinnaar. Nadat Jan-Arie van der Heijden, Jean-Paul Boëtius en Jens Toornstra al succesvol waren geweest voor Feyenoord, nam Jørgensen de beslissende strafschop voor zijn rekening.

Johan Cruijff Schaal
Feyenoord – Vitesse 1-1 (1-0). 7. Jens Toornstra 1-0, 57. Alexander Büttner 1-1 (strafschop). Feyenoord wint na strafschoppen.
Vitesse: Pasveer; Dabo, Kashia, Kruiswijk, Büttner (87. Faye); Bruns (77. Colkett), Serero, Foor; Rashica, Matavz, Linssen.

* Foto: Alexander Büttner. (Archieffoto: Wil Kuijpers Fotografie)