Vitesse geeft voetballes in De Kuip

11 mei 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Vitesse is nog steeds in de race voor de derde plek in de eredivisie. De ploeg van trainer Peter Bosz was maandagavond oppermachtig in De Kuip. Vitesse won in Rotterdam na een 1-3 ruststand met 1-4 van Feyenoord.

Vitesse staat nog op een vijfde plaats, maar de Arnhemse ploeg bracht de achterstand op Feyenoord en AZ terug tot twee punten. Door de 4-1 zege heeft Vitesse nu ook een beter doelsaldo dan Feyenoord (plus 23 tegen plus 20). Met een doelsaldo van plus 4 is AZ kansloos in de strijd met Vitesse en Feyenoord als de ploegen met een gelijk aantal punten eindigen.
Zondag valt op de laatste speeldag de beslissing. Vitesse speelt thuis tegen FC Utrecht, Feyenoord gaat op bezoek bij PEC Zwolle. AZ reist af naar Rotterdam voor de uitwedstrijd tegen Excelsior.
Valeri Qazaishvili opende in de twaalfde minuut de score in De Kuip. De aanvallende middenvelder verraste op aangeven van Davy Pröpper doelman Kenneth Vermeer van afstand: 0-1. Na ruim een half uur verdubbelde Jan-Arie van der Heijden de score. De defensie van Feyenoord kreeg de bal niet weg, waarna de Arnhemse verdediger vrij voor Vermeer geen fout maakte: 0-2.
Vitesse leek op rozen te zitten, maar Jens Toornstra zorgde in de 38e minuut toch voor 1-2. Hij knalde de bal, op aangeven van Rick Karsdorp, van dichtbij achter doelman Eloy Room. Feyenoord leek even door te drukken, maar twee minuten voor rust viel de 1-3. Arbiter Kuipers zag in een sliding van Lex Immers een overtreding. Zakaria Labyad belastte zich met de vrije trap. Vermeer verwerkte de bal niet helemaal goed, waarna Rochdi Achenteh zijn eerste Vitessetreffer van dit seizoen scoorde: 1-3.
Vitesse was ook na de pauze onder aanvoering van een uitblinkende Davy Pröpper de betere ploeg. De Arnhemmers kregen ook nog enkele mogelijkheden, maar verzuimden het duel al vroeg te beslissen. Vitesse had daarna geluk dat arbiter Kuipers de bal niet op de stip legde na een handsbal van de voor Qazaishvili ingevallen Nakamba. Vlak voor tijd kreeg Vitesse opnieuw hulp van Kuipers toen Kazim raak kopte. Kuipers vond echter dat de Turkse spits tegenstander Jan-Arie van der Heijden had geduwd en keurde de treffer af. Labayad bepaalde in de laatste minuut op aangeven van Achenteh de eindstand op 1-4. Op de overwinning van Vitesse viel helemaal niets af te dingen.

Trainer Peter Bosz van Vitesse geeft de strijd om de derde plek en daarmee rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal niet op. “Zo lang die kans er is, moet je er in blijven geloven, maar we blijven nog steeds afhankelijk van Feyenoord en AZ.”
Bosz noemde de zege van zijn ploeg dikverdiend. “We hebben bij vlagen uitstekend gespeeld en vooral de slag op het middenveld gewonnen. We hebben ook goed geprofiteerd van de ruimte die Feyenoord achterin weggaf.”