Vitesse deklasseert FC Twente

18 december 2015 | Van onze AS-redactie

Vitesse gaat met een goed gevoel de winterstop in. De ploeg van trainer Peter Bosz was vrijdagavond oppermachtig in het thuisduel met FC Twente. In Gelredome won Vitesse voor 15.987 toeschouwers met 5-1.

Binnen twintig minuten leek Vitesse de opponent uit Enschede al op de knieën te hebben. Door een kopbal van Valeri Qazaishvili, op aangeven van Kevin Diks, en een knal van afstand van Milot Rashica leidde Vitesse na ruim een kartier al met 2-0. De Arnhemse ploeg verzuimde echter door te drukken en werd slordig. Vlak voor de pauze bracht wie anders dan Hakim Ziyech de spanning weer terug: 2-1.
Trainer Peter Bosz van Vitesse zette in de rust zijn spelers weer op scherp. Binnen een kwartier werd de zege veiliggesteld. Domini Solanke en opnieuw Rashica zorgden voor een 4-1 stand. Invaller Denis Olyinik bepaalde in de 82e minuut de eindstand op 5-1. Bij Vitesse maakte de pas 16-jarige  van Bergen zijn debuut. Hij viel in de 86e minuut in voor Milot Rashica.
Vitesse klom door de zege naar de vierde plaats. De Arnhemse formatie behaalde in 17 wedstrijden 28 punten. Eindigt het duel Heracles – FC Groningen zaterdagavond in een gelijkspel, dan gaat Vitesse ook als nummer vier op de ranglijst de winterstop in.
Het door ex-voorzitter Joop Munsterman naar de rand van de financiële afgrond gebrachte FC Twente staat met 13 uit 17 op een zestiende plaats. Die positie verplicht aan het einde van het seizoen tot het spelen van nacompetitie.
Ondanks de sportieve en finciële malaise verscheen er vrijdagavond voor FC Twente een lichtpuntje aan de horizon. De gemeente Enschede stemde in met een voorstel om de club een garantstelling van 32 miljoen te verlenen. Daarmee werd de club gered van een faillissement.

* Foto homepage: Milot Rashica heeft de stand op 4-1 gebracht en viert zijn tweede treffer
* Ook onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie


Valeri Qazaishvili heeft Vitesse met een kopbal op voorsprong gezet. Isaiah Brown is ook blij.


De pas 16-jarige Mitchell van Bergen viel in de 86e minuut in en maakte zijn debuut voor Vitesse.


Via de paal belandt de bal in handen van doelman Drommel van FC Twente.