Vertrek valt Van Aken nu al zwaar

19 november 2014 | Van onze AS-redactie

Trainer Bram van Aken (44, foto) stapt aan het einde van dit seizoen op bij voetbalclub Rheden. De Huissenaar maakte dinsdagavond zijn selectiegroep deelgenoot van dat besluit. Van Aken is bezig aan zijn vierde seizoen bij de zondagse eersteklasser.

Het viel Van Aken dinsdagavond zwaar om de selectie van Rheden van zijn beslissing op de hoogte te brengen. “De technische commissie en John Farkas, de assistent-trainer, wisten het al eerder. Ik dacht, ik vertel het de spelers even, maar toen zag ik al die koppies en het gezicht van John en toen had ik het toch moeilijk”, zegt Van Aken. “Ik ben een gevoelsmens en het raakte me. Ik heb heel prettig met de groep en de verdere staf gewerkt en doe dat nog. Bij de ene club stap je wat gemakkelijker op dan bij de andere. Als trainer ben je een passant, maar ik voel me toch één met deze groep.”
Rheden maakt een moeilijk seizoen door en staat met 4 punten uit 9 duels op een gedeelde twaalfde plaats in de eerste klasse E. Toch heeft het aangekondigde vertrek van Van Aken, die eerder werkzaam was bij De Bataven, Jonge Kracht, DVV en CSV Apeldoorn, niets met de magere prestaties te maken. “Dit is mijn vierde seizoen en vier jaar vind ik een mooie tijd”, legt Van Aken uit. “Dat staat helemaal los van hoe het nu gaat. Natuurlijk is het wat teleurstellend, maar vorig jaar, bij de verlenging van mijn contract, had ik al besloten dat dit mijn laatste seizoen zou zijn. Er speelt nu ook helemaal niks. Ik richt me volledig op Rheden en wil in mei met een goed gevoel afscheid nemen van deze club.”

Volgens Van Aken zal er vanaf nu ook niets veranderen. “Ik ken de groep en de wisselwerking is goed. De bezieling en de manier waarop er wordt gespeeld en getraind, is niets aan te merken. Ik ben blij met wat er staat en wat we de laatste jaren hebben bereikt. Maar ik ben een strever en misschien is dit wel het maximaal haalbare. Je moet ook de rol van de trainer niet overschatten. We doen het met elkaar. Iedereen heeft een rol binnen het team en we gaan deze klus ook klaren.”
In zijn eerste jaar pakte Van Aken met Rheden een periodetitel en afgelopen seizoen deed zijn ploeg bijna tot het einde mee om een plek in de nacompetitie. Dit seizoen is het tot nu toe dus allemaal wat minder. “We hebben nu ook te maken met een blessuregolf. Door de samenstelling van de selectie moeten spelers ook weer te vroeg aan de bak. Soms staan er te veel jonge jongens in het veld of spelers van buitenaf die nu nog moeite hebben met het niveau. Dat heeft ook te maken met het feit dat sinds mijn komst de vergoedingen naar ‘nul’ zijn gegaan. Dat is geen diskwalificatie, maar een keuze die gemaakt is. Maar nogmaals, we hebben een geweldige groep en gaan er alles aan doen om deze klus klaren.”