Vertrek doet Chris Lankwarden pijn

1 mei 2013 | Van onze AS-redactie

Vier seizoenen was Chris Lankwarden (foto) trainer van de Arnhemse voetbalclub ESCA. Drie jaar bij de zondagtak, dit seizoen bij de zaterdagafdeling. Aan die periode komt een einde. De kleurrijke Arnhemmer vertrekt met pijn in het hart.

Lankwarden was 24 jaar onafgebroken trainer. De vraag is of de 62-jarige Arnhemmer ook volgend seizoen nog zijn kennis kan overdragen. De clubs zijn bezet en hebben alles voor volgend seizoen rond, zo weet ook Lankwarden.
Lankwarden heeft ‘gewacht’ op ESCA, maar uiteindelijk kwamen de beide partijen er niet uit. “Het budget voor volgend seizoen was bij ESCA te laag om mijn contract te kunnen verlengen”, legt Lankwarden uit. “ESCA moet de inkomsten volgend seizoen alleen uit sponsoring en contributie halen. De gage die ik wil, vindt het bestuur voor ESCA te hoog.”
Lankwarden zegt het vervelend te vinden op deze manier te moeten vertrekken. “Het doet pijn na vier jaar. Met het zondagteam zijn we een keer kampioen geworden en hebben we tweemaal een periodetitel gepakt. En nu met het zaterdagteam doen we ook nog mee om een plek in de nacompetitie. Ik was ook graag gebleven. Ik heb gewacht op de fusiebesprekingen tussen Eendracht en ESCA, maar die fusie ging niet door. Daarna heb ik afgewacht wat de mogelijkheden waren bij ESCA, maar er is niets mogelijk.”
Lankwarden was trainer bij ondermeer Sempre Avanti, Edesche Boys, De Paasberg, Elsweide, Vitesse 189892 en SML. Bij de laatste club was hij assistent van Stefan Reijnen. “Bij veel clubs ben ik vier of vijf jaar geweest. Het is dus een raar idee dat ik volgend jaar geen club heb.”
De Arnhemmer wil nog graag aan de slag. “Zijn er mensen die bij op de deur kloppen, dan laat ik ze binnen”, zegt Lankwarden met een glimlach. “Ik zeg het zoals Theo Bos het zei bij zijn vertrek bij Vitesse. ‘Ik sta overal voor open’. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”
Het doet Lankwarden goed, dat hij veel waardering krijgt voor wat hij voor ESCA heeft betekend. “Ik heb van de vorige voorzitter, Ko Bouwman, een mail gekregen waarin hij stelt dat het jammer is dat het zo moet eindigen. Maar hij zegt ook dat we met elkaar in een moeilijke tijd het beste uit de spelers hebben gehaald. Ook Yener Sayilgan, de huidige voorzitter, heeft me nog een mail gestuurd. Hij bedankt me dat ik de afgelopen jaren veel heb bijgedragen en dat ik altijd welkom ben. Dat is fijn om te horen.”


Chris Lankwarden, met ESCA op trainingskamp in het Turkse Belek, ontmoet daar toparbiter Kevin Blom.