Seizoen Vitesse lijkt al verloren

1 mei 2016 | Van onze AS-redactie

Na de nederlaag in het laatste thuisduel met FC Utrecht (1-3) lijkt ook het seizoen voor Vitesse al verloren. Zelfs bij een overwinning in de laatste wedstrijd, uit tegen FC Twente, is een plaats in de play-offs om Europees voetbal onwaarschijnlijk. Vitesse is dan ook afhankelijk van de resultaten van PEC Zwolle, FC Groningen en NEC.

Met 45 punten uit 33 duels is Vitesse afgezakt naar de tiende plaats. Tegen FC Utrecht kwam de ploeg van trainer Rob Maas in de eerste helft nog wel op een 1-0 voorsprong door Guram Kashia. Na de hervatting sloeg het noodlot voor Vitesse toe. Nadat de Utrechtse verdediger Mark van den Maarel de bal na een inzet van Lewis Baker van de doellijn had gehaald, zorgde Nacer Barazite met nog iets meer dan een kwartier te spelen voor de gelijkmaker: 1-1. De oud-Vitessenaar scoorde op aangeven van Chris Kum, die de jonge rechtervleugelverdediger Julian Lelieveld simpel uitspeelde. Vijf minuten voor tijd werd het leed voor Vitesse nog groter. Ruud Boymans kopte raak uit een corner (1-2), waarbij de volstrekt overbodige linksback Kosuke Ota (zit Kelvin Leerdam nog steeds in het strafbankje?) zich kinderlijk eenvoudig liet aftroeven. De 1-3 van Ramon Leeuwin, weer na een kopbal uit een corner, deed er al niet meer toe.
Onder Rob maas overlegde Vitesse in 2016 matige cijfers. De Arnhemse ploeg won slechts één van de acht gespeelde thuiswedstrijden. Alleen tegen het toen onthutsend zwakke Heerenveen pakte Vitesse de zege (3-0). Vier duels in Gelredome, tegen PEC Zwolle, Excelsior, ADO Den Haag en heracles eindigden in een gelijkspel. Van Willem II, Feyenoord en zondag dus van FC Utrecht werd verloren. Met drie zeges, één gelijkspel en vier nederlagen deed Vitesse het in uitwedstrijden ‘iets beter’.
Wie in 2016 slechts vier van de zestien eredivisiewedstrijden wint, heeft in de play-offs niets te zoeken, laat staan in Europa.

* Foto boven: Guram Kashia schiet raak en zet Vitesse op 1-0. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook onderstaande foto ’s zijn van Wil Kuijpers Fotografie.

01-05-2016: Voetbal: Vitesse v FC Utrecht: Arnhem  (L-R) Guram Kashia of Vitesse - vieert zijn doelpunt met hetpubliek NOVUM COPYRIGHT / ORANGE PICTURES / WIL KUIJPERS
Guram Kashia viert zijn feestje na de openingstreffer.

01-05-2016: Voetbal: Vitesse v FC Utrecht: Arnhem  (L-R) Milot Rashica of Vitesse - Mark van der Maarel of FC Ut echt-
Milot Rashico probeert een tackle van verdediger Mark van den Maarel van FC Utrecht te ontwijken.

01-05-2016: Voetbal: Vitesse v FC Utrecht: Arnhem  (L-R) Ramon Leeuwin of FC Utrecht kopt binnen. NOVUM COPYRIGHT / ORANGE PICTURES / WIL KUIJPERS
Ramon Leeuwin (3) zorgt met een kopbal voor de derde Utrechtse treffer.