Verlies Vitesse bij NEC laat diepe sporen na

4 april 2016 | Van onze AS-redactie

De 2-1 nederlaag van Vitesse bij aartsrivaal NEC heeft bij Vitesse diepe sporen nagelaten. Het wisselbeleid van trainer Rob Maas kwam daardoor weer onder een vergrootglas te liggen. Door het verlies moet Vitesse nog alle zeilen bijzetten om de play-offs te halen.

Vitesse moet NEC na 29 duels in puntenaantal (43) weer naast zich dulden. Op basis van een veel beter doelsaldo (plus 28 tegen 0) staat de Arnhemse ploeg als zevende op de ranglijst nog wel een plekje hoger dan NEC. Na de Nijmeegse formatie staat ook PEC Zwolle (41 punten) nog gevaarlijk dicht in de buurt. De nummers vier tot en met zeven plaatsen zich voor de play-offs om één plaats om Europees voetbal. Handhaven Feyenoord (derde) en FC Utrechts (vijfde) hun huidige posities en wint FC Utrecht de bekerfinale van Feyenoord, dan is ook de achtste plaats in de eindrangschikking goed voor een plek in de play-offs.
vitesse
Vitesse had zondag in het volgepakte stadion De Goffert al een reuzenstap kunnen zetten op weg naar die play-offs, maar de bezoekers lieten zich op bijna alle fronten aftroeven door NEC. Vitesse had 61 procent balbezit, maar het rendement van NEC met slechts 39 procent lag uiteindelijk hoger. Op slag van rust kregen de gasten een enorme mentale tik te verwerken. Arnhemmer Gregory Breinburg stuurde NEC-aanvaller Anthony Limbombe, die Vitesse-verdediger Maikel van der Werff simpel afschudde, de diepte in. Limbombe liet vervolgens ook keeper Eloy Room kansloos: 1-0.
Na de hervatting kreeg Vitesse geen grip meer op de wedstrijd. Vol passie gingen de spelers van NEC de duels met hun tegenstanders aan en daar hadden de Vitessenaren geen antwoord op. Damio Dumic zorgde in de 81e minuut voor 2-0, waarna Lewis Baker uit een fraai genomen vrije trap de eindstand op 2-1 bepaalde.

03-04-2016: Voetbal: NEC v Vitesse: Nijmegen  (L- coach Rob Maas of Vitesse -Coach NEC Ernest Faber -Trainer Rob Maas (foto links) is bij de fans van Vitesse nu de gebeten hond. Door de vele wisselingen in het elftal zouden de automatismen zijn verdwenen. Vooral het passeren van Valeri Qazaishvili, met tien treffers de topscorer van Vitesse, zet kwaad bloed. ‘Vako’ kwam een kwartier voor tijd nog wel in het veld voor de verdedigend ingestelde middenvelder Yeini, maar ook hij kon zijn stempel niet meer drukken op dit duel.

Onder Maas leed Vitesse ‘logische’ nederlagen bij Ajax (1-0) en AZ (1-0) en thuis tegen Feyenoord (0-2), maar nog steeds kan de Arnhemse ploeg onder leiding van de interim-trainer meer punten pakken dan onder Peter Bosz. Bosz behaalde met Vitesse 28 punten uit 17 duels, Maas 15 uit 12. Als Vitesse de resterende vijf duels wint, komen de Arnhemmers op 30 punten. Maar de supporters hebben die hoop al opgegeven.

Resterend programma Vitesse
Thuis:
ADO Den Haag (9 april), Heracles (16 april), FC Utrecht (1 mei).
Uit: PSV (19 april), FC Twente (8 mei).

* Foto boven: Typerend beeld: Marvelous Nakamba te midden van vier spelers van NEC.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door Wil Kuijpers Fotografie.

03-04-2016: Voetbal: NEC v Vitesse: Nijmegen  (L-R)
Doelman Jones van NEC plukt de bal uit de lucht.

03-04-2016: Voetbal: NEC v Vitesse: Nijmegen  (L-R)  Appiah of NEC - Nathan de Souza of Vitesse -
Vitessenaar Nathan verliest het duel van Appiah.

03-04-2016: Voetbal: NEC v Vitesse: Nijmegen  (L-R) Kevin Diks of Vitesse - verslagen na het einde
Kevin Diks ligt na het eindsignaal verslagen op de grond.

03-04-2016: Voetbal: NEC v Vitesse: Nijmegen  (L-R)
Fraai eerbetoon van de fans van Vitesse voor Johan Cruijff