Verlies AZ 2000, ESCA toont karakter

30 oktober 2010 | Van onze AS-redactie

AZ 2000 zag in de vierde klasse A van het zaterdagvoetbal de achterstand op koploper Kesteren oplopen tot 6 punten. De Arnhemse ploeg verloor met 2-1 bij DVE-Trajanus. ESCA was thuis de baas over Blauw Wit: 4-3.

DVE-Trajanus – AZ 2000 2-1 (1-1).
AZ 2000 was in de openingsfase de betere ploeg en kwam na een kwartier verdiend op voorsprong. Na een handsbal in het strafschopgebied van DVE-Trajanus mocht Bob van Zomeren vanaf elf meter aanleggen. Hij faalde niet: 0-1.
De gasten kregen daarna mogelijkheden de wedstrijd al vroeg te beslissen. Van Zomeren verscheen alleen voor de keeper, maar verzuimde de bal breed te leggen op de meegekomen Tim Groenendijk. Vanuit een moeilijke hoek schoot Van Zomeren over.
Vlak voor rust leidde een prachtige aanval van AZ 2000 opnieuw tot een grote kans. Ricardo Schrijver legde de bal breed op Thijs van Doorn, maar de doelman van de thuisclub voorkwam met een prima redding een grote achterstand.
Het missen van mooie kansen brak AZ 2000 op. In de laatste minuut van de eerste helft scoorde DVE-Trajanus de gelijkmaker. “Ik ben in de rust wel even boos geworden”, zei trainer Bob van Londen van AZ 2000. “En de eerste tien minuten na rust hebben de spelers het ook goed opgepakt. Maar daarna hebben we niet goed meer gevoetbald en zijn we achteruit gaan lopen.”
De rekening kreeg AZ 2000 in de laatste minuut gepresenteerd. De thuisclub scoorde de winnende treffer: 2-1. Van Londen: “DVE toonde veel meer inzet en op basis van de tweede helft is die overwinning verdiend. Hadden wij dezelfde inzet getoond, dan waren we met een 3-0 zege teruggegaan naar Arnhem.”
Van Londen baalde van de nederlaag. Vooral omdat volgende week zaterdag koploper Kesteren, met 18 punten uit 6 duels, naar Arnhem komt. “Bij winst vandaag tegen DVE hadden we dan gelijk kunnen komen. Nu moeten we winnen om de achterstand tot 3 punten terug te brengen. Maar verloren is er nog niets.”

ESCA – Blauw Wit 4-3 (1-2).
Op Valkenhuizen had ESCA een zware kluif aan Blauw Wit. In de tweede helft wisten de Arnhemmers een 1-2 achterstand om te buigen in een 4-3 winst. ESCA begon sterk aan de wedstrijd en was met goed positiespel Blauw Wit de baas. Jurrien Schouten maakte op aangeven van zijn broer Michiel Schouten na een kwartier dan ook de 1-0.
ESCA leek de wedstrijd te controleren, maar niets bleek minder waar toen de Nijmegenaren, na een te korte terugspeelbal van Vullings, op gelijke hoogte kwamen, 1-1.  Het zelfvertrouwen bij de jonge ploeg van trainer Binnie Klaver leek daardoor als sneeuw voor de zon verdwenen. Voor rust maakte Blauw Wit door klungelig verdedigen van ESCA ook nog de 1-2.
De Arnhemmers revancheerden zich na rust goed. A-junior Ruben van Cooten bracht ESCA op aangeven van Jurrien Schouten weer op gelijke hoogte, 2-2. Blauw Wit had vervolgens een enorme mogelijkheid om opnieuw op voorsprong te komen. Een kopbal van de spits van Blauw Wit werd echter op de lijn gekeerd door doelman Bart Dopper. Een belangrijke redding, want in de tegenaanval zette  Jeffrey Stoffels de thuisclub uiterst koelbloedig op 3-2.
Die voorsprong gaf ESCA blijkbaar vleugels, want daaropvolgend legde Van Cooten ook de 4-2 in het net. Bonne Leeuwenkuil maakte het nog spannend door in de blessuretijd ongelukkig in eigen goal te koppen. De 4-3 voorsprong gaf ESCA echter niet meer uit handen.

Uitslagen vierde klasse A
Kesteren – EMM                      4-1
Oranje Blauw – Germania     5-0
DVE-Trajanus – AZ 2000      2-1
ESCA – Blauw Wit                    4-3
Arnhemia en SC Oranje waren vrij.