Verlaat ESA de laatste plaats?

16 november 2013 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal staat dit weekeinde de tiende speelronde op het programma. In de strijd tegen degradatie treft ESA, nummer laatst in 2G, zaterdag het drie plaatsten hoger staande Unicum. De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf wedstrijden voor het voetlicht.


Zaterdagvoetbal
Tweede klasse G
ESA – Unicum

Met 5 punten uit de laatste 3 wedstrijden is ESA nog niet van de laatste plaats af, maar heeft de ploeg van trainer Dennis van Beukering wel aan vertrouwen gewonnen. Afgelopen zaterdag verspeelde ESA bij het hooggeklasseerde BAS een 0-2 voorsprong, maar pakte na een 3-2 achterstand in de slotfase toch nog een punt: 3-3.
ESA (6 punten uit 9 duels) kan zaterdag prima zaken doen als het wint van Unicum (9 uit 9). De counter van Unicum is een geducht wapen, dus waakzaamheid is geboden voor de thuisclub. ESA verloor drie van de vier thuiswedstrijden en pakte alleen in de laatste thuisbeurt tegen KHC een punt: 3-3.
Prognose 3-2.

Zondagvoetbal
Hoofdklasse C
RKHVV – Hoogeveen

Gezien de stand op de ranglijst moet Hoogeveen voor RKHVV op sportpark De Blauwenburcht een niet al te lastige prooi zijn. Maar schijn bedriegt, want de ploeg uit Drenthe pakte in 4 uitwedstrijden al 7 punten.
Daar komt bij dat RKHVV zelf behoorlijk onvoorspelbaar is. De Huissense ploeg van trainer Frans Koenen verloor thuis met 0-1 van Quick ’20, speelde uit gelijk bij het onderaan staande Longa ’30 (2-2), maar bracht koploper Sneek als enige in dit seizoen een nederlaag toe: 3-1.
Wil RKHVV, dat zondag 24 november in Meppel ook nog inhaalt tegen MSC, een rol van betekenis blijven spelen in de hoofdklasse C, dan moeten de punten tegen Hoogeveen op De Blauwenburcht blijven.
Prognose: 3-1.

Derde klasse D
Eldenia – Driel

Driel is de laatste jaren voor Eldenia een ‘Angstgegner’ gebleken. Van de laatste acht reguliere duels in de competitie won Eldenia slechts eenmaal en verloor er vier. Vorig seizoen, toen beide ploegen nog uitkwamen in de vierde klasse F, was Driel tweemaal te sterk.
Dit seizoen ontlopen beide ploegen elkaar niet veel. Zowel Eldenia als Driel verloor twee keer in de acht gespeelde duels. Het verschil zit in het aantal gelijke spelen. Eldenia speelde al vijf keer gelijk, Driel driemaal.
Eldenia, dat op 24 november november het restant van de gestaakte wedstrijd bij SML uitspeelt (stand 0-2 in het voordeel van Eldenia), kwam op eigen veld nog niet tot winst. De enige uitzege werd behaald bij SCP (0-3).
Bij winst op Driel (12 punten uit 8 duels) neemt Eldenia (8 uit 8) afstand van de onderste plaatsen en mag het naar boven kijken.
Prognose: 2-1.

Vierde klasse F
Arnhemse Boys – OVC ’85

Arnhemse Boys lijkt zich vast in de top van de vierde klasse F te hebben genesteld. Met 16 punten uit 7 wedstrijden staat de ploeg van trainer Ricardo Gil Muiños op de tweede plaats achter koploper Spero (21 uit 8).
Op zondag 24 november treffen Arnhemse Boys en Spero elkaar in een inhaalwedstrijd. In dat duel staat de eerste periodetitel op het spel. Om die wedstrijd met vertrouwen in te gaan, dient eerst OVC ’85 te worden verslagen.
De Oosterbeekse ploeg, met 9 punten uit 8 wedstrijden op een elfde plaats, speelde de laatste drie duels alle gelijk. Zowel tegen SDOO, Angeren als OSC werd het 2-2. Een gemakkelijke middag zal het voor Arnhemse Boys niet worden.
Prognose: 2-1.

Vijfde klasse G
DVE Trajanus – Arnhemia

Arnhemia wacht in Nijmegen een lastige klus bij DVE Trajanus, dat met 15 punten uit 7 duels de achterstand op de Arnhemse koploper (19 uit 7) tot 1 punt kan terugbrengen.
Alleen De Paasberg snoepte dit seizoen 2 punten af tegen Arnhemia (3-3), maar er lijkt iets van gemakzucht in de Arnhemse ploeg te sluipen. Afgelopen zondag won de formatie van trainer Pierre van de Berg op het nippertje van het zwakke en nog puntloze DVSG: 3-2. Het heeft Arnhemia mogelijk weer net op tijd wakker geschud voor het duel met het ook nog ongeslagen DVE Trajanus.
Prognose: 2-2.