Verkerk: ‘Upward heeft toekomst’

26 april 2024 | Van onze AS-redactie

Het gaat de vrouwen van Upward nog niet voor de wind. In de Eerste Klasse D staat het team op dit moment elfde. Als het seizoen vandaag zou eindigen, is de club gedegradeerd. Ook sinds de komst van coach Martijn Verkerk lijkt het lek niet boven. In de vier wedstrijden sinds zijn komst pakte de ploeg één punt. De drie wedstrijden daarna gingen allemaal met 1-0 verloren. Genoeg perspectief dus nog voor de positief ingestelde coach, die eerder dit seizoen vertrok bij de mannen van HC Naarden: “We moeten ons realiseren dat we er kort op zitten.” 

Desalniettemin wordt het hard werken voor de Arnhemmers. Er zijn dit seizoen nog 4 wedstrijden te gaan. Vooral de komende twee wedstrijden lijken een zware kluif. Dan komt de club uit tegen Bully, de huidige nummer 2 van de competitie en koploper GCHC.

Voor de wedstrijd van komende zondag, thuis tegen Bully, wil Verkerk weinig kwijt over zijn tactiek, maar een tipje van de sluier wil hij wel oplichten: “We hoeven het spel niet te maken, want we kunnen meeliften op het niveau van de tegenstander. En we moeten de juiste momenten pakken om een break te forceren.”

Ook met dit zware programma slaat de weemoed niet toe bij de coach: “We moeten doorgaan op de weg die we zijn ingeslagen en ons niet laten afschrikken door een verlies. Je kan niet meer doen dan je best. Het plezier is ook belangrijk.”

Het is tekenend voor de visie van Verkerk. Het positieve gevoel en het plezier moeten eerst maar eens terugkomen. “En dan volgen de punten vanzelf, dat heb ik ook tegen de meiden gezegd.” Met de nieuwe coach is bovendien ook een stap in de professionalisering meegekomen. De ploeg heeft er een extra trainingsmoment bij en ook videoanalyse speelt een belangrijke rol. “Op die manier willen we de kwaliteit verbeteren, zowel voor de groep als op individueel niveau. Ze krijgen de video’s ook thuis opgestuurd, zodat ze in hun eigen rust het spel kunnen analyseren.”

De vraag rijst alleen, is dit wel het moment om te focussen op plezier en professionalisering, in de penibele situatie waarin Upward zich bevindt? “We willen vechten voor klassebehoud, daarvoor moeten alle registers open worden getrokken. Uiteraard is het plezier belangrijk, maar het is wel Dames 1, het is geen speeltuin. Je moet ervoor zorgen dat je er staat.” 

Uiteindelijk is het doel dat Upward op 2 juni de lachende derde is, ten opzichte van de twee ploegen die degraderen. Mocht het zover komen, dan is er kans dat Upward in de laatste wedstrijd van het seizoen voor lijfsbehoud knokt tegen Naarden, de vorige club van Verkerk. Maakt dat wat in hem los? “Ja, ik ben 54 en ik geloof nog steeds in een jongensboek. Niets is onmogelijk. En als het de bedoeling is, dan pakken we de punten.”

* Stand Eerste klasse D: hockey.nl
* Tekst: Arjan Bouwmeester