Verguld met Gouden Speld

20 augustus 2019 | Van onze AS-redactie

Hij was blij en verrast. Voetbalarbiter Harrie Jacobs (80) kreeg zaterdagmiddag uit handen van KNVB-official Ben van der Horst de Gouden KNVB-speld en bijbehorende oorkonde uitgereikt. Jacobs, die al veertig jaar wedstrijden fluit, mag zich vanaf nu ‘Scheidsrechter van Verdienste’ noemen. “Een geweldige eer”, sprak de krasse Arnhemmer, nadat hij de oefenwedstrijd Vitesse O/13 – PSV O/13 tot een goed einde had gebracht.

Jacobs voetbalde tot zijn 40e bij Erica ’76 in Dieren. “Ik woonde daar toen een paar jaar en nadat ik was gestopt, besloot ik het eens van de andere kant te gaan bekijken. Ik heb de cursus gevolgd en ben scheidsrechter geworden.”

De Gouden-KNVB-speld en een oorkonde voor Harrie Jacobs, een bos bloemen voor zijn vrouw. In het midden KNVB-official ben van der Horst.

De geboren Arnhemmer floot, op een seizoen na, alleen wedstrijden bij de jeugd. “Ik heb niet de ambitie gehad om hogerop te komen. Na een seizoen bij de senioren had ik dat ook wel gezien. Die bierelftallen trokken me niet”, zegt Jacobs lachend. “Ik heb nog wel een tijd in de zaal gefloten.”

Jacobs fluit zijn wedstrijden bij de jeugd nog steeds met heel veel plezier. “De ene week doe ik dat als clubscheidsrechter bij ESA, de andere week voor de KNVB”, legt Jacobs, woonachtig op Rijkerswoerd, uit. “Daarom ben ik ook dit seizoen weer begonnen.”

Een einddatum heeft Jacobs nog niet in zijn hoofd. “Zo lang ik fit blijf, houd ik het vol. Ik ben geen scheidsrechter die vanuit de middencirkel fluit. Spelers hebben recht op een scheidsrechter die overal kort op zit. Hoe ik zo fit blijf? Ik ga ’s morgens wandelen en fietsen.”

De onderscheiding deed Jacobs veel. Het was ook voor het eerst dat hij op Papendal een jeugdwedstrijd van Vitesse leidde. “Ik denk dat Ben van der Horst dit speciaal voor deze gelegenheid heeft geregeld. Ik was verrast en het is een blijk van waardering. Heel mooi. De Gouden Speld en een oorkonde, ondertekend door Michael van Praag. Ik ben er heel blij mee.”

* De foto ’s zijn gemaakt door Mike Bekkers.