Ten Velde hard onderuit met Oranje U20

2 augustus 2016 | Van onze AS-redactie

De handballers van Oranje onder 20 jaar hebben in de ‘verliezerspoule’ van het EK in Denemarken een forse nederlaag geleden tegen Hongarije: 31-37. Arnhemmer Rutger ten Velde scoorde vijf keer. Nederland moet woensdag winnen van Zweden om te kunnen blijven strijden voor plek 9 tot en met 12.

Oranje speelde tegen Hongarije een zeer matige wedstrijd. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman had het mislopen van de ‘winnaarspoules’, waarin de landen spelen om de plaatsen  1 tot en met 8 blijkbaar nog niet verwerkt. In de voorronde eindigde Oranje ondanks overwinningen op Noorwegen en Macedonië op basis van een slechter doelsaldo als derde in de groep.
Rutger“We hebben twee dagen geleden een flinke tik gehad”, somberde Ten Velde (foto) na afloop van het duel met Hongarije. “Dan heb je een rustdag en dan weet je dat je die dag hebt om je er overheen te zetten. Dat hebben we blijkbaar niet goed gedaan, want we waren er vandaag met de koppies niet bij.”

De Nederlandse ploeg kwam nog wel op 1-0 en bij 3-3 zette Ten Velde via een break zijn ploeg opnieuw op voorsprong. Die 4-3 stand was meteen de laatste keer in de wedstrijd dat Oranje aan de voordelige kant van de score zat. Bij een 7-8 stand kreeg Ten Velde, die voor komend seizoen het Duitse TuS Derschlag verruilt voor Volendam, een twee minuten straf, waarna hij voor de pauze alleen nog een keer in het veld kwam om een strafworp te verzilveren (12-14). De Hongaren liepen uit naar een 14-18 voorsprong, maar door een korte opleving had Nederland die achterstand bij rust tot twee treffers teruggebracht: 16-18.

Na de hervatting bleef Ten Velde, die in de eerste drie duels op het EK 23 keer scoorde, lange tijd op de bank. De strafworpen mocht de linker hoekspeler wel nemen, maar na een benutte pingel (18-19) miste hij bij 18-20. Na de 40e minuut brak een matige fase aan voor Oranje. Hongarije profiteerde en liep via 21-23 uit naar 22-18. Bij 24-29 verscheen Ten Velde voor de laatste dertien minuten weer binnen de lijnen. Even gloorde er nog wat hoop toen de Arnhemmer een strafworp benutte en de achterstand tot drie treffers terugbracht: 29-32. In de slotfase gaven de Hongaren echter nog even flink gas en wonnen verdiend met 37-31.
De wedstrijd van woensdag tegen Zweden (18.00 uur) is bepalend of Oranje gaat spelen voor de plaatsen 9 tot en met 12 of om de plekken 13 tot en met 16. Ten Velde: “Dat hebben we in eigen hand. We moeten winnen en dan gaan we voor de negende plek. Daar moeten we ons op focussen.”

Klik hier voor de stand.