Veel oud-profs naar Arnhem voor zaalvoetbaltoernooi om Wintercup

21 december 2017 | Van onze AS-redactie

Oud-profvoetballers van onder meer Feyenoord, Vitesse, AZ, FC Wageningen en NEC. Zaalvoetbalinternationals als Edwin Grunholz, John de Bever en Hanky Leatemia (112 interlands). Maar ook de (amateur)voetballers van SC Oranje, Arnhemia, ESA, Spero, De Treffers en een regioteam. Ze zijn zaterdag 23 december allemaal te bewonderen tijdens het eerste toernooi om de Wintercup in de Arnhemse sporthal Rijkerswoerd. Trainer Henk Fraser van Vitesse verricht de aftrap.

Carel van der Velden (foto) is de grote animator achter het evenement. “De laatste tien jaar is er in Arnhem geen toernooi meer geweest zoals dit”, zegt de huidige trainer van SC Oranje en assistent-trainer van Jong RKC. “Vroeger had je in de Rijnhal nog wel eens een toernooi met Simon Tahamata en Willem van Hanegem, maar dat zijn vervlogen tijden.”
Van der Velden maakt zelf ook zijn opwachting als speler van oud-FC Wageningen. “Wageningen is in 1992 failliet gegaan. De meeste spelers zijn nu dus rond de vijftig jaar”, zegt de voormalige middenvelder, die toch een aantal coryfeeën voor zijn ploeg wist te strikken. Zo maken Lodewijk de Kruijff (trainer Duno), Gert-Jan Barten (trainer Spero), Armand Mannen (assistent-trainer TEC), André Hagen (trainer FC Jeugd), Roy Vernes (ex-Arnhemse Boys) en oud-Graafschapper John Willems deel uit van zijn ploeg. De laatste is, net als doelman Paul Thomassen (76 zaalinterlands), gastspeler bij de Wageningers. Op de vraag of hij zelf nog een aardig balletje kan trappen, hoeft Van der Velden niet lang na te denken. “Ik leg de bal nog steeds over veertig meter op je stropdas.”

Oud-Vitesse heeft af moeten zeggen. Van der Velden: “Die ploeg voetbalt zaterdag tegen oud-PSV, omdat ’s avonds ook het eredivisieduel PSV – Vitesse wordt gespeeld.” Oud-Vitesse wordt vervangen door oud-NEC, dat met ook met een prima ploeg aantreedt. Arno Arts, Grad Xhofleer, Patrick Ax, Bob Pellen en Hank Leatemia behoren tot de Nijmeegse selectie. Dat geldt ook voor gastspeler John de Bever. De Bever werd in 1997 op het WK zaalvoetbal in Brazilië uitgeroepen tot beste zaalvoetballer van de wereld. Of De Bever nog gaat zingen, laat Van der Velden in het midden. “Dat zou kunnen.”
De grote trekpleister op voetbalgebied is zaterdag oud-Feyenoord, dat onder de naam Good Old Boys aan het toernooi meedoet. “Onder die naam spelen ze ook in Rotterdam. Die jongens willen soms ongestoord een potje voetballen, maar als ze dat in Rotterdam onder de naam Feyenoord doen, lukt dat niet. In Arnhem wonen ook veel Feyenoordsupporters, dus zullen er zeker extra toeschouwers naar de hal komen”, voorspelt Van der Velden. “Want als hier geen mensen op afkomen, hoef je nooit meer iets te organiseren.”
Tim de Cler, Robin Nelisse, Geert den Ouden, David Mendez da Silva, Nico Jalink, Orlando Engelaar en de gastspelers Bart Latuheru (ex-Vitesse) en zaalvoetbalinternational en oud-ADO Den Haag-speler Edwin Grünholz maken deel uit van de Rotterdamse selectie.

Behalve de teams met oud-profs en de vijf regionale amateurclubs doet ook een regioteam mee. “Daarin zitten spelers van SC Rheden, EDS en Veluwezoom. Die ploeg wordt geleid door Vincent Selhorst”, zegt Van der Velden, die van het toernooi een jaarlijks terugkerend evenement wil maken. “Als het een succes wordt, kunnen we het misschien wel met meer dan twintig ploegen op drie velden in sporthal Valkenhuizen organiseren.”
Van der Velden heeft het toernooi in zijn eentje geregeld. “Als je een beetje bekend bent, heb je al die nummers”, zegt hij met een kwinkslag. “Maar op de zaterdag zelf is er ook ondersteuning van John van Verseveld, de voorzitter van SC Oranje, Danny Heuveling en Henny Muller. Henny doet de verzorging.”
De aftrap van het toernooi wordt om 10.00 uur verricht door trainer Henk Fraser van Vitesse. “Op social media roepen sommigen dat Henk niet zal komen. Nou, ik heb Henk gesproken en hij heeft me gezegd: ‘Ik ben er voor honderd procent. Laat de mensen maar praten’.”

De negen ploegen zijn verdeeld over twee poules, één van vier en één van vijf. In poule I komen FC Wageningen, Good Old Boys, SC Oranje en het Regioteam tegen elkaar uit. De Treffers, NEC, Arnhemia, ESA en Spero treffen elkaar in poule 2. De nummers één en twee van elke poule plaatsen zich voor de kruisfinales. De wedstrijden duren een kwartier. Om 10.30 uur is de eerste wedstrijd: FC Wageningen – SC Oranje.
“Uiteindelijk vind ik de derde helft het belangrijkste”, zegt Van der Velden. “De kantine op Rijkerswoerd is tot half zeven open, maar na het toernooi gaan we naar het clubhuis van SC Oranje. Daar is de prijsuitreiking en nog een feestavond. Met een podium, een paar artiesten en een hapje en een drankje.”

De toegangsprijs bedraagt 3 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen.