Veel kunstgrasvelden niet sneeuwvrij

15 februari 2013 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

‘Alle amateurvoetbal afgelast in het district’, zo luidde de mededeling van de KNVB district Oost. Gevolg: een stortvloed aan telefoontjes, mails en twitterberichten richting bond. De grote vraag was: waarom? Regioconsul Ben van der Horst (foto) legt het uit.

De KNVB district Oost, gezeteld in Deventer, gaat niet zo maar over tot een algehele afgelasting. “Er is altijd overleg met de tien regioconsuls in district Oost”, verklaart Ben van der Horst, consul van regio 3, dat grofweg het gebied tussen Arnhem en Wageningen en de Betuwe beslaat. “Die regioconsuls adviseren de competitieleider Ben van Erven en hij neemt dan een beslissing.”
Een groot aantal clubs speelt tegenwoordig altijd op kunstgras. “Doen ze dat niet en er ligt op hun complex wel een kunstgrasveld, dan zijn ze verplicht uit te wijken. Mits sneeuwvrij natuurlijk”, zegt Van der Horst. “En daar zat nu ook een probleem, want de gemeente Arnhem en Renkum hebben geen toestemming gegeven om de velden schoon te maken.”
Dat laatste heeft weer te maken met de zwarte korrels op het kustgrasveld. Die worden bij het schoonvegen ‘meegenomen’ en later moeten die korrels weer verdeeld worden over het veld. Dat kan pas als de weggeschoven sneeuw gesmolten is.
Bij clubs die niet over kunstgras beschikken, waren de velden vrijwel overal onbespeelbaar. Van der Horst: “Ik heb begrepen dat er maar heel beperkt op natuurgras gespeeld kon worden. Dat houdt in dat er ook scheefgroei in competities zou ontstaat en dat is niet wenselijk.”
De KNVB district Oost gaf ook op haar website tekst en uitleg over de algehele afgelasting. Daarop meldt de voetbalbond dat veel verenigingen in district Oost van de gemeente de mededeling hebben gehad dat er komend weekeinde ook niet op het kunstgras gespeeld mag worden.


Het hoofdveld van VDZ, een kunstgrasveld, afgelopen donderdag. (Foto: Ralph Decker)