‘VDZ – SML altijd een geweldig duel’

17 november 2012 | Van onze AS-redactie

VDZ – SML is zondag op sportpark ’t Cranevelt dé kraker in de derde klasse C. Beide ploegen gaan met 20 punten uit 10 duels aan de leiding en dus staat de koppositie op het spel. De Arnhemse voetbalderby bood altijd veel spektakel, spanning en animositeit. VDZ – SML begint zondag om 14.00 uur. De AS-redactie sprak met enkele prominenten uit het verleden die de stadsderby van zeer nabij hebben beleefd.

 

John Raaymann (oud-speler, oud-jeugdtrainer SML)
“Ik vond de wedstrijd VDZ – SML altijd fantastisch. Ik denk dat ik er een stuk of acht heb gespeeld. Voor mijn gevoel heb ik er meer gewonnen dan verloren.”
“Er is nu wel wat veranderd. Ik denk dat in mijn tijd als speler de betrokkenheid groter was. Freek Salemink, die later naar VDZ ging, was een vriend van mij. Toen hij bij de selectie van SML kwam gingen we op vrijdag samen naar de Korenmarkt. Daar waren ook de jongens van VDZ en de vrouwen. Dat was voorafgaand aan de wedstrijd dan altijd een beetje jennen.”
“Voor mij is de wedstrijd van zondag ook speciaal, omdat er bij SML nu heel veel spelers in het elftal staan die ik in de jeugd heb getraind. Die spelers heb ik ook wel wat bijgebracht. Op zondag bel ik nog altijd even naar SML om te vragen wat de uitslag is. Die binding blijft.”
Voorspelling: 1-0 voor SML.

Willem Meijer (oud-speler, oud-voorzitter VDZ)
“VDZ – SML was en is een mooi affiche. Een prachtige derbysfeer, maar ik ben wel blij dat de verhoudingen weer genormaliseerd zijn, ook op bestuurlijk niveau. Er zijn in het verleden toch wel acties geweest, zoals het bekladden van de accommodaties, waar ik als voorzitter niet blij mee was. Om zo de boel op scherp te zetten, is niet nodig.”
“Ik heb in de zes jaar dat ik in het eerste speelde een keer of twee, drie tegen SML gespeeld. Wat weinig, maar we zaten ook niet altijd bij elkaar in de klasse. Het waren geweldige wedstrijden.”
“Ik hoop natuurlijk dat VDZ zondag wint, maar beide clubs staan natuurlijk niet voor niets samen bovenaan. Daarom houd ik het op een gelijkspel.”
Voorspelling: 1-1.

Gradus Kemper (oud-trainer van SML)
“Voor VDZ en SML is een wedstrijd tegen elkaar heel anders dan tegen een willekeurige andere club. Dat geldt ook voor stadsderby’s waar Arnhemse Boys bij betrokken is. Iedereen kent elkaar en daar hoort dan ook strijd bij, uiteraard op een goede manier.”
“Ik ben anderhalf jaar trainer van SML geweest en heb een paar bewogen derby’s tegen VDZ meegemaakt, zoals de twee beslissingswedstrijden op het veld van Arnhemse Boys tegen degradatie uit de derde klasse in 1994. Bijzondere wedstrijden die in 2-2 en 1-0 voor VDZ eindigde.
“Ik ga zondag kijken en hoop natuurlijk dat SML wint. We hebben nu een heel jong team en het is jammer dat we elk jaar weer een paar spelers verliezen. Dat maakt het lastig om iets op te bouwen. Ik hoop op een mooie, leuke wedstrijd. VDZ is de laatste tijd ook goed bezig en ik verwacht een gelijkspel.”
Voorspelling: 1-1.

Evert van Amerongen (oud-speler VDZ, nu voorzitter sponsorcommissie VDZ-Hogerop)
“Ik was nog heel jong toen ik bij VDZ in het eerste kwam. Tegen SML speelde toen tegen jongens als Stefan Reijnen en Hans van de Kamp. Ik denk dat ik een keer of zeven tegen SML heb gevoetbald, maar we kwamen SML vaker tegen in de Arnhem Cup en op het lichttoernooi van Hertog Hendrik dan in de competitie. De ene keer won SML, de andere keer VDZ.”
 “Het waren altijd leuke wedstrijden. Op het scherp van de snede, maar nooit onsportief. Het leefde wel meer dan andere wedstrijden.”
“Ik kijk er nu wat meer van afstand tegenaan. Ik hoop zondag op een leuke, sportieve wedstrijd. De competitie wordt niet beslist in de duels tussen VDZ en SML. Voor de titel komen wel zes ploegen in aanmerking, want iedereen kan van elkaar winnen. Ik houd het zondag op een gelijkspel.”
Voorspelling: 1-1.

Raoul Godijn (oud-speler van SML en VDZ)
“Ik heb de derby in competitieverband vier keer in het tenue van SML gespeeld en minimaal het dubbele voor VDZ. Het waren hele speciale wedstrijden en een paar zijn me erg bijgebleven. Ik ben in 1986 van SML naar VDZ vertrokken en de eerste wedstrijd van het seizoen was toen SML – VDZ. En natuurlijk de beslissingswedstrijd tegen degradatie in 1994. Daarin kreeg ik na twee keer geel de rode kaart. Mijn enige in mijn carrière. We kwamen met 2-0 achter, maar het werd nog 2-2. In de tweede wedstrijd, die we met 1-0 wonnen, was ik geschorst.”
“Leuk dat ze beide bovenaan staan. Ik ga nog wel kijken, maar ik ben eerst bij Vitesse – NEC. Jammer dat SML niet akkoord is gegaan met een begintijd van drie uur. Een gemiste kans.”
“Ik volg het nu nog wel, maar niet fanatiek. Van de spelers van SML ken ik niemand meer, van VDZ een paar. Wat ik hoor en lees zullen beide ploegen elkaar niet veel ontlopen, maar ik denk dat VDZ wint.”
Voorspelling: 2-1 voor VDZ.