‘Van Praag onder indruk’

6 september 2010 | Van onze AS-redactie

Wim Hendriks, voorzitter van de Arnhemse Voetbal Federatie, kijkt met trots terug op de  sportiviteitsbijeenkomst van afgelopen zaterdag waarbij KNVB-voorzitter Michael van Praag prominent aanwezig was. Van Praag ondertekende het convenant van de regio’s  Arnhem, Nijmegen en Maas en Waal en liet merken het initiatief geweldig te vinden. Hendriks: “Dat Van Praag de moeite neemt om op een zaterdagmiddag hier naartoe te komen, zegt wel iets over de impact van het initiatief.”

Sportiviteit, respect en acceptatie zij de pijlers van de afspraken tussen Arnhem, Nijmegen en Maas en Waal.  Hendriks: “Het ligt een beetje in het verlengde van de actie van UEFA en KNVB voor meer respect op de velden. En wat zaterdag bij Beuningse Boys gebeurde, is uniek in Nederland. Van Praag was er zeer over te spreken. En hij beloofde om terug te komen.”

Het initiatief om het convenant te ondertekenen kwam vanuit  de Arnhemse Voetbal Federatie. Zou het toeval zijn dat er afgelopen weekeinde – voor zover bekend – geen incidenten waren op de voetbalvelden in Oost? Hendriks: ,,Ik heb inderdaad nog niets gehoord, maar het is nog te vroeg om te kunnen oordelen. Feit is wel dat de actie vooral een preventieve werking heeft. Het zal vooral om zaken gaan, die niet bij de tuchtcommissie thuishoren. Als  ouders zich misdragen, dan is het vooral een zaak van de club zelf, of van clubs onderling. Dan zouden ook wij een rol kunnen spelen. We hopen ook een beetje van die stedenrivaliteit  tussen Arnhem en Nijmegen weg te halen. Geen intimidatie, maar sportiviteit.  Daar gaat het tenslotte om.”