Van 26 juli tot en met 11 augustus en van 28 augustus tot en met 8 september 2024 vinden in Parijs respectievelijk de Olympische en Paralympische Spelen plaats. In de aanloop daarnaartoe portretteert ArnhemSports.nl onder de rubriek ‘En route pour Paris’ Arnhemmers die op één van beide evenementen acte de présence geven. Veelal sporters, maar ook vrijwilligers, begeleiders, coaches en officials.
We hebben de beelden nog op het netvlies: Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima gezellig aan een biertje met Putin. Plaats van handeling: het Holland Heineken House in Sochi tijdens de Olympische Winterspelen 2014. Goede promotie voor de bierbrouwer, maar daarmee hebben we het positieve van dat onderonsje wel zo ongeveer gehad. In Parijs gaat het anders: geen Putin, geen Holland Heineken House, maar wel weer een place to be voor iedereen die de Spelen bezoekt: het TeamNL Huis.
Grote man achter dit niet meer weg te denken onderdeel van de Nederlandse uitzending naar de Olympische Spelen is Arnhemmer Jochem Schellens. In het dagelijks leven is Schellens directeur van Papendal, waar niet alleen een Hotel- en Congrescentrum deel van uitmaakt, maar waar ook het Topsportcentrum onder valt. Met dat laatste is Papendal hét trainingscentrum voor topsporters in Nederland en ver daarbuiten, waar topsporters optimaal gefaciliteerd worden met betrekking tot hun training, (medische) begeleiding, voeding en woonbehoeften.
Maar daarnaast is hij sinds 2008 verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van wat nu het TeamNL Huis heet. “Heineken heeft een zeer belangrijke rol in de opzet en ontwikkeling van dit idee gehad, maar sinds de Spelen in Rio in 2016 gingen er steeds meer stemmen op dat het wellicht niet zo handig was dat een grote commerciële bierbrouwer (en dus alcohol) in naam zó sterk verbonden was met sport, in casu de Nederlandse afvaardiging naar de Spelen”, aldus Schellens. “In Tokio wilden we de naam al wijzigen, maar vanwege corona ging dat niet door, dus in Parijs spreken we nu voor het eerst van TeamNL Huis. Al enige jaren worden de uitgezonden sporters getypeerd als TeamNL, vandaar.”
Thuisgevoel
Voor diegenen die geen idee hebben van wat het TeamNL Huis eigenlijk inhoudt, schept Schellens duidelijkheid: “Het is allereerst een huis voor de sporters. Waar ze kunnen relaxen, wat kunnen eten, wedstrijden op grote schermen kunnen volgen. Even weg uit het Olympisch Dorp en de drukte. Maar daarnaast biedt het TeamNL Huis voor meerdere doelgroepen een fijne basis. Bijvoorbeeld voor de familieleden en vrienden van de sporters, maar ook de bezoekers aan de Spelen: fans, bedrijven die er met hun relaties heengaan, politici, sportbonden, sponsoren, media en niet te vergeten leden van het Koninklijk Huis. Iedereen moet zich er thuis kunnen voelen, hetgeen dus een groot beroep op ons als organisator doet: voor iedereen wil je passende ruimtes creëren.”
“Maar daarnaast worden er ook de medaillehuldigingen gehouden, wat altijd enorm veel publiek trekt,” vervolgt Schellens. “En hebben we iedere avond optredens van artiesten. Mensen kunnen er wat eten en drinken en buiten hebben we een gigantische tent neergezet, waar plaats is voor 1.500 mensen die op grote schermen de wedstrijden kunnen volgen.”
Feest verzekerd met Rob Kemps
Dit jaar worden de huldigingen gepresenteerd door Rob Kemps (Snollebollekes), dus feest verzekerd en dat maakt het TeamNL Huis juist zo aantrekkelijk. Té aantrekkelijk kan ook weer problemen met zich meebrengen. Zo sprak zich in verschillende steden waar de Spelen afgelopen jaren gehouden werden al snel rond dat er een fantastische feestlocatie in town was, met ook nog eens heel lekker bier en met als gevolg grote rijen belangstellenden uit alle windstreken voor de ingang. Hoe gaan Schellens en zijn team voorkomen dat dit in Parijs ook weer gaat gebeuren? Schellens: “Belangstellenden moeten allereerst van tevoren een kaartje bestellen, waarbij we een beeld krijgen van wie er komt. Zo’n kaartje kost € 30 en daarmee ben je de hele dag welkom. Daarnaast is er bijvoorbeeld in de huldigingsruimte geen bar en ook dat voorkomt mogelijke problemen. We schenken in de andere ruimtes overigens pas vanaf half twee alcohol. Ons aanbod kent een grote verscheidenheid, dus er is veel te doen voor de mensen. Overigens is nu al 75% van de kaarten in de voorverkoop verkocht.”
Voor het TeamNL Huis wordt de club Le Zénith – Paris La Vilette (foto) gebruikt. Le Zénith is een bekende Parijse club met een capaciteit van 7.000 toeschouwers en normalerwijs worden er concerten en evenementen gehouden. Het is gesitueerd in het prachtige Parc de la Vilette. Hoe komt Schellens aan zo’n locatie? Jochem Schellens: “We zijn de zoektocht al in juli 2022 begonnen en ik kan je zeggen dat dat in Parijs niet eenvoudig is. Het moet centraal liggen, je moet de NOS er een plek kunnen geven en de omgeving moet passen bij wat je wilt. Ja, we kwamen wel mooie plekken tegen, maar met een prijskaartje van 10 miljoen huur voor een maand. Uiteindelijk kwamen we in Parc de la Vilette terecht en daar hoorden we dat nog tien andere landen in dat Parc hun thuisbasis gingen vestigen. We zijn in contact gekomen met Le Zénith en dat klikte. We hebben het medewerkersteam van Le Zénith anderhalf jaar later uitgenodigd om hen op Papendal verder uit te leggen wat onze filosofie rond het TeamNL Huis is. En dat heeft geholpen: op 4 juli kregen we de sleutels en op 11 juli zijn we begonnen met onze werkzaamheden. Dagelijks werken we er met zo’n 400 mensen: vrijwilligers, onderaannemers, technici, beveiligers, noem maar op.”
“Kostbaar? Ons streven is altijd om dit soort projecten kostendekkend te kunnen realiseren. Dat kun je niet zonder grote sponsoren. We zijn dan ook erg blij dat we daarin ondersteund worden door bijvoorbeeld de Nederlandse Loterij, Odido, DPG en anderen. Zoals het er nu uitziet denk ik dat we uit de kosten gaan komen. Hoe hoog die zijn?” Schellens aarzelt even. “Voor de Olympische én de Paralympische Spelen samen is de begroting zo’n 12 miljoen.”
Jochem Schellens. Arnhemmer met een grote ondernemersgeest, die dit immense project naast zijn dagelijkse werk op Papendal doet. “Klopt, het is een pittig project. Maar ik krijg hier enorm veel energie van én we doen het met een fantastisch team. We zijn doeners en niet zo van de procedures, dat is onze kracht. Wat mijn kracht is? Ik denk dat ik in heel veel dingen niet zo slecht ben en dat maakt kennelijk dat ik dit goed kan.”
* Meer informatie over het TeamNL Huis: kijk op https://www.teamnl.org/parijs2024
* Foto geheel boven: Jochem Schellens (Foto: NOC*NSF)
* Overige drie foto ’s van Le Zénith – Paris La Vilette zijn gemaakt door Nicko Guihal
* Tekst: Wim Ludeke