Van der Burgh 17e op NK skeelermarathon

11 juni 2011 | Van onze AS-redactie

Skeeleraar Marcel van der Burgh van het Heins Schaatsshop skeelerteam is zaterdag op het NK marathon in Otterlo als 17e geëindigd. Zijn ploeggenoten Patrick Degens en Rudy Schreijer werden respectievelijk 22ste en 25ste.

In een deelnemersveld van 78 rijders was Van der Burgh na afloop tevreden met zijn 17e plaats. “Vorig jaar was ik 30ste. Hier ben ik heel blij mee, want ook een groot aantal ex-profs deed mee”, zei Van der Burgh.
De skeeleraar uit Lathum was geadviseerd om bij de start vooraan te gaan staan. “Maar vanaf het vertrek ging het gruwelijk hard. Er reden meteen 12 man weg. De snelheid lag op 40 kilometer per uur, bij een normale wedstrijd is dat 32 tot 34 kolometer per uur.”
Van der Burgh had het na 1 van de 40 te rijden ronden al gezien. Het moordende tempo was niet vol te houden en Van der Burgh kwam in de tweede groep van 18 skeeleraars terecht. “Na 5 ronden werden we al gedubbeld door de koplopers. Dat komt normaal niet voor”, vertelde de Lathumse skeeleraar na afloop.
De weersomstandigheden gingen ook nog een belangrijke rol spelen, toen de regen plotseling met bakken naar beneden kwam. “De meeste rijders reden op ‘droog weer wielen’, waardoor er in de bochten behoorlijk wat valpartijen ontstonden”, zei Van der Burgh. “Zowel voor mij als achter mij vielen rijders, met als gevolg dat ik de laatste 3 ronden alleen heb gereden. Patrick Degens, mijn ploeggenoot, had wel voordeel van de regen. Hij had 2 soorten wielen onder zijn skeelers en reed er nog heel wat voorbij.”
De race werd door de weersomstandigheden 9 ronden ingekort. Frans van Winden uit Bergschenhoek werd Nederlands kampioen.