Uitdaging voor handbalsters DFS

9 oktober 2017 | Van onze AS-redactie

Met de nodige kunstgrepen heeft handbalclub DFS Arnhem een eerste vrouwenteam op de been gekregen. Aan het einde van het vorige seizoen stopten de routiniers en in de zomer zocht een een groot aantal jonge, talentvolle speelsters hun heil elders. Trainer Björn Willunat had die bui al zien hangen en kondigde eind april zijn vertrek aan. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar toch staat er ook dit seizoen een team met een nieuwe staf en een gezamenlijk missie: handhaving in de tweede divisie.

Een opvolger voor Willunat bleek niet te vinden. Logisch, want hoeveel eer viel er te behalen bij een team, uitkomend in de tweede divisie, dat bijna compleet uit elkaar was gevallen? Gelukkig voor DFS kwam de hulp van binnenuit. Peter Schoenaker, speler van het eerste mannenteam, leidt de trainingen en Frank Abbenhuis, clubman en vader van speelster Karlijn, doet de coaching. Zij worden daarbij ondersteund door oud-speelster Judith Schlamann-Ouwehand van AAC 1899 en Carolien Geurds-Kwabek, oud-speelster van Swift.

“Judith zal Peter regelmatig helpen bij de training en Peter, Judith en Carolien zullen per toerbeurt assisteren bij de coaching”, vertelt Abbenhuis, die weet er een reuzenklus wacht. Maar het viertal loopt daar niet voor weg. Integendeel.
Veel valt terug te leiden naar de deels mislukte fusiebesprekingen tussen de drie clubs Swift, AAC 1899 en ESCA. Onder de naam AES Arnhem hadden de clubs een eerste en een tweede team, waarbij in AES 2 voornamelijk speelsters van ESCA zaten. Abbenhuis: “In dat hele traject is ergens wat misgegaan. Uiteindelijk is ESCA er uitgestapt en een deel van de speelsters koos voor ESCA, een deel ‘bleef’ bij DFS en een aantal koos voor andere clubs.”
Roos Beljon, die al studeerde in Eindhoven, was niet te houden en koos voor PSV. “Zij was toe aan een stap hogerop. Dat was heel logisch”, zegt Abbenhuis. “Maar van een paar anderen begreep ik het niet zo goed.”
Zo kozen de talentvolle jeugdspeelsters Marit Crajé en Carmen Boschman voor VOC in Amsterdam. Sarah Petit, keepster Eevee Banen en Naomi Brunekreef, die vorig door een kruisbandblessure niet in actie kwam, kozen ook het pad naar PSV in Eindhoven.

Na de 25-18 uitnederlaag in de eerste competitiewedstrijd bij Wijhe ’92, trad de ploeg van coach Frank Abbenhuis zaterdag in de eigen sporthal Elderveld aan tegen SEW 2. In grote delen van de wedstrijd haalde de thuisploeg een aanvaardbaar niveau, maar het was niet constant genoeg om de punten in Arnhem te houden. SEW 2 won met 17-26.
DFS stond in de eerste twintig minuten nog wel op voorsprong. “In die fase hebben we goed aangevallen en hard gewerkt”, zei Abbenhuis. “Maar na wat wissels kwamen er slordigheden in ons spel en dat brak ons op.”
Na een 9-13 ruststand zagen het spel er ook de eerste tien minuten na de pauze goed uit. DFS knokte zich terug in de wedstrijd en bij 14-16 leek de strijd nog helemaal open. Abbenhuis: “Daarna werd het opnieuw slordig. Veel afspeelfouten en ik vond ons zelfs een tikkeltje arrogant. We kwamen ook niet meer tot scoren.”
SEW 2 profiteerde van het mindere spel bij DFS en liep uit naar een 17-26 zege. Abbenhuis: “Toch hebben we net als tegen Wijhe in delen van de wedstrijd laten zien dit niveau aan te kunnen. Het niveau gaat ook met de week omhoog, maar we moeten stabieler worden en dat niveau vasthouden. Nu zijn we na 14-16 niet meer in de wedstrijd geweest.”
Vivian van Zadelhoff (foto rechts midden) was met vijf treffers de beste schutter. Laura ten Broeke keepte een prima wedstrijd.

Doelpunten DFS Arnhem: Vivian van Zadelhoff 5, Manon Janssen 4, Karlijn Geurds 3, Lenna Duijn 2, Karlijn Abbenhuis 2, Susette Lauwen 1.

De volledige selectie van DFS Arnhem bestaat uit: Karlijn Abbenhuis (AES 1), Sophie Abbenhuis (Swift 3), Adinda Arends (Huissen), Lenna Duijn (Hastu), Karlijn Geurds (AES 1), Manon Janssen (AES 1), Susette Lauwen (AES 1), Karlijn Schulte (Swift A1), Beau Strijker (jaar gestopt, daarvoor Swift), Laura ten Broeke (Hastu), Quinty Veerman (Swift A1), Daphne Verkroost (AES 2), Vivian van Zadelhoff (Swift A1).

*Foto geheel boven: Susette Lauwen van DFS legt aan voor een doelpoging. (Foto: John Voermans)
*Foto midden: Vivian van Zadelhoff wordt bij een doelpoging stevig aangepakt door Annemiek Schouten van SEW 2. (Foto: John Voermans)