Ufffing: nuttige tips via het ‘oortje’

2 februari 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Een ‘oortje’ in en een ‘vierde’ man langs de kant. De talentvolle arbiter Niels Uffing (foto)  floot als een echte prof op die manier 2 oefenduels. “Het geeft een ander inzicht in wat je doet.” De AS-redactie sprak met de 19-jarige Duivenaar.

 Uffing (19) behoort tot een tiental jonge, talentvolle scheidsrechter uit de regio Arnhem. De 19-jarige Duivenaar, bezig aan zijn derde seizoen als KNVB-arbiter en daarvoor clubscheidsrechter bij Groessen, krijgt ‘op weg naar de top’ hulp van de Scheidsrechtersvereniging Arnhem en Omstreken.
Zo floot Uffing vorige week dinsdag de oefenwedstrijd SML – Redichem en afgelopen zaterdag VDZ A1 – Concordia Wehl A1. Vanaf de kant kreeg hij tijdens de wedstrijden via het ‘oortje’ hulp van Nico Kooij. Herman Bronkhorst, de tweede begeleider, luisterde mee.
Het was Uffing uitstekend bevallen. “Je krijgt nuttige tips. Het gaat vooral om de looplijnen, zodat je bepaalde situaties beter kunt beoordelen”, vertelt Uffing. “Daar denk je zelf niet altijd aan, want je bent vooral met de spelers en met je beslissingen bezig.”
In alle gevallen was Uffing het eens het eens met de tips die hij vanaf de kant kreeg. Volgens de 19-jarige Duivenaar leidde het ook niet af. “Want het gebeurt maar een keer of 6 per wedstrijd dat je iets te horen krijgt en meestal ook nog bij standaardsituaties. Dus op het moment dat het spel even stil ligt. Veel vaker moet ook niet, want anders ben je niet meer met de wedstrijd bezig.”
Uffing ziet dit initiatief van de Scheidsrechtersvereniging Arnhem en omstreken als een belangrijke aanvulling op de begeleiding die hij ook van de KNVB krijgt. “Maar het voordeel hiervan is dat je direct gecoacht wordt. Ook tijdens de rust en dan kun je dat na de pauze meteen uitvoeren. Als je een rapport thuis gestuurd krijgt, waarin staat dat je iets in de 23e minuut verkeerd deed, kun je je dat niet altijd meer herinneren.”
Bij het experiment met het ‘oortje’ is het niet de bedoeling dat de scheidsrechter ingefluisterd wordt dat er een overtreding gemaakt wordt of dat hij een gele of rode kaart moet trekken. Uffing: “Die beslissing ligt bij de scheidsrechter zelf. Er wordt ook niet gezegd dat je iets verkeerd doet, maar dat het ook anders kan.”
In beide oefenduels floot Uffing ‘onder begeleiding’ een puike partij. Zijn ambities? “Zo hoog mogelijk.”