UDI 1896 kan het niveau aan

9 december 2010 | Van onze AS-redactie

Vóór het handbalseizoen begon, verzuchtte trainer Fred Wieland wel eens: dit wordt zwaar. De zuidelijke Regioklasse herbergt nu eenmaal betere ploegen dan de andere klassen. En Wielands ploeg, UDI 1896, moest naar het zuiden.

Nu, na acht wedstrijden, is er toch iets van opluchting merkbaar bij de Arnhemse handbalclub. UDI staat negende, won drie wedstrijden en, wat wellicht belangrijker is: het legde topploegen als BFC en Rapiditas het vuur na aan de schenen. Die wedstrijden hadden zelfs punten kunnen opleveren.
Met andere woorden: UDI 1896 kan het niveau aan. Wieland: “Als we het niveau van de wedstrijden tegen BFC en Rapiditas en ook dat van de eerste helft tegen Swift kunnen vasthouden, ja, dan moeten we ons kunnen handhaven. In dat opzicht is het me allemaal meegevallen, temeer omdat we flinke tegenslagen hebben gehad in de vorm van blessures.”
Wieland kijkt vaak met jaloezie naar de bank van de tegenstanders waar zich meestal  minimaal zes spelers bevinden. Hij is al blij als er drie naast hem zitten. Arno van Kampen, Silas Vledder en Bas de Wit raakten geblesseerd, Clifford Suiters kan sinds een paar weken spelen maar is nog geen 100 procent. Er waren meer spelers met pijntjes en ongemak.
Wieland: “UDI moet het vooral van het collectief hebben en dan is het uiterst belangrijk dat alle spelers er zijn. Dat was lange tijd niet het geval, de rest moest dus op de tenen lopen. In de breedte hebben we problemen. Ik kan niet altijd een beroep doen op spelers uit het tweede. Dat speelt eerste klasse. Dan moet je soms kiezen voor jeugdspelers. Dat ging soms goed, maar we liepen ook tegen een paar fikse tegenvallers aan. Het was vaak passen en meten.”

Wieland heeft goede hoop dat de blessureproblemen langzaam maar zeker wegebben en dat hij volgend jaar misschien wel met een complete ploeg kan spelen. Dat zou een zegen zijn. “Eigenlijk hadden we twee punten meer moeten hebben. Tegen Rapiditas bijvoorbeeld speelden we de beste eerste helft van het hele seizoen en stonden we bij rust met drie doelpunten voor. Dat niveau was zonder meer regiodivisiewaardig. Daar was ik trots op. En dat niveau werd in hoge mate bepaald door het mentale gedrag van de spelers.”
Met die instelling is UDI 1896 tot meer in staat, vindt Fred Wieland. Zoals zondag, thuis tegen de nummer drie, Swift Helmond. Wieland: “Ik kijk er naar uit. We hebben de afgelopen tijd iets rustiger getraind in verband met blessures, nu trekken we de touwtjes weer iets aan. Tegen topploegen spelen we onze beste wedstrijden en ik ben enorm nieuwsgierig hoe de ploeg het nu oppakt. Hard werken, neuzen dezelfde kant op: dan kunnen er nog  leuke dingen gebeuren.”

Klik hier voor het Sportprogramma.