Twaalf goals Estavana Polman niet genoeg voor zege

14 augustus 2016 | Van onze AS-redactie

Twaalf treffers van Estavana Polman (foto) waren op de Olympische Spelen niet voldoende voor de handbalploeg van Oranje om Rusland te verslaan. Door de 34-38 nederlaag eindigde de ploeg van bondscoach Henk Groener als vierde in groep B. Genoeg voor de kwartfinale, waarin over twee dagen Brazilië de tegenstander is.

In de laatste poulewedstrijd hadden de Nederlandse handbalsters een prima start. Na 13 minuten leidde Oranje met 10-7. Een kwartier later waren de rollen volledig omgedraaid. De nog ongeslagen Russische ploeg legde de Nederlandse aanval plat en vond zelf voldoende gaten in de defensie van Oranje. Bij 13-17 richtte Oranje zich echter op. Door drie treffers op rij zochten de handbalsters toch nog met een goed gevoel de kleedkamer op: 16-17.
rio 16 bEstavana Polman maakte meteen na rust gelijk (17-17), maar dat was de laatste keer dat de stand in balans was. Waar de Nederlandse bondscoaches Henk Groener en Peter Portengen hun meiden positief bleven benaderen, probeerde een ‘Russische brombeer’, soms met het schuim op de mond, zijn ploeg naar grote hoogte te stuwen. Rusland nam met 20-24 de leiding en dat verschil stond ook bij 27-31 en 30-34 nog op het bord. Ondanks een ontketende Estavana Polman, die na rust negen treffers voor haar rekening nam, kon Oranje het tij niet meer keren. De Russinnen liepen zelfs uit naar 31-38, maar in de laatste twee minuten kon Oranje het verlies een wat draaglijker aanzien geven: 34-38.

In de kwartfinale treft Oranje nu Brazilië, de nummer één van poule A. In een ongetwijfeld kolkende handbalarena, gevuld met meer dat tienduizend toeschouwers, zal Oranje vooral defensief zijn zaken beter voor elkaar moeten hebben. De wedstrijd tussen Oranje en Brazilië wordt dinsdag gespeeld en begint om 15.00 uur Nederlandse tijd.