Tuchtcommissie KNVB schorst Joshua Cortus van MASV voor vijf wedstrijden

20 oktober 2016 | Van onze AS-redactie

De tuchtcommissie van de KNVB heeft verdediger Joshua Cortus van MASV voor vijf duels geschorst. Hij zou tijdens het gestaakte duel Driel – MASV (3-2), in de vierde klasse F van het zondagvoetbal, arbiter Eric Philippo hebben bedreigd. Cortus ontkent die aantijging ten stelligste.

Met de bekerwedstrijd van dinsdagavond, uit tegen Rood-Wit, erbij heeft Cortus al drie van zijn vijf duels schorsing uitgezeten. De verdediger moet alleen nog zondag in de thuiswedstrijd tegen SDOO en uit tegen OSC (30 oktober) toekijken. Trainer Marcel Gerrist kan op zondag 6 november weer een beroep doen op zijn linker vleugelverdediger als MASV gastheer is van OVC ’85.
Tijdens het duel Driel – MASV, op 18 september, keurde arbiter Eric Philippo uit Deventer twee treffers af van MASV wegens buitenspel en stuurde hij ook de Arnhemse grensrechter weg. Twee minuten voor tijd sloeg de vlam helemaal in de pan, toen MASV-doelman Raymond van Driel het spel in de jacht op de gelijkmaker in de 88e minuut met een uittrap snel wilde hervatten. Arbiter Philippo had daarbij echter geconstateerd dat Van Driel hands had gemaakt. In het tumult dat daarna ontstond, had Van Driel de arbiter een kopstoot gegeven, zo luidde het oordeel van Philippo. Van Driel kon daarna met rood vertrekken en toen ook Cortus nog een duit in het zakje deed en ook de rode kaart kreeg, staakte Philippo de wedstrijd.
Cortus vertelde maandagavond bij de tuchtcommissie dat hij tegen de arbiter had gezegd, dat ‘hij er wel anders zou hebben uitgezien, als hij een kopstoot had gehad’. De arbiter beweerde in zijn verklaring anders. ‘Zal ik jou dan eens een kopstoot geven?’, zou Cortus hebben gezegd.
Van de tuchtcommissie mocht MASV twee weken niet in actie komen en werd ook Romario van Beek, die twee bestuursleden van Driel fysiek belaagde, voor 18 maanden geschorst. Van beek is inmiddels tegen die straf in beroep gegaan. Doelman Raymond van Driel kreeg een schorsing tot 1 februari opgelegd, maar hij zag af van beroep, omdat hij zijn hand heeft gebroken en voorlopig toch niet in actie kan komen.