‘Trotse’ Lex ten Velde baalt flink

16 november 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

De handballers van Swift hebben zaterdag in de eredivisie voor de derde keer op rij verloren. In en tegen Houten ging de ploeg van trainer Johann Peters met 27-21 onderuit. Swift haakt daardoor voorlopig af in de strijd om een plek bij de eerste vier.

Houten – Swift was vooral een strijd tussen de drie gebroeders Ten Velde. Lex en Martijn aan de kant van Swift en de pas 17-jarige Rutger (foto) bij Houten. “Daarom hebben we ook erg naar deze wedstrijd uitgekeken”, vertelde Lex ten Velde na afloop. “Ik ben ook supertrots op mijn kleine broertje Rutger dat hij nu al op dit niveau speelt en bij Houten ook nog eens één van de belangrijkste spelers is. En voor Martijn was het extra spannend, want hij kreeg pas vrijdag te horen dat hij als tweede keeper mee mocht. Martijn heeft de laatste twintig minuten in het doel gestaan.”
Verder had de oudste Ten Velde weinig positiefs te melden. “Want ik baal natuurlijk enorm van deze nederlaag. Het was van onze kant een slechte wedstrijd. Ik had in de eerste tien minuten nog wel het gevoel dat we konden winnen. Houten had toen heel veel moeite met onze dekking.”
Bij rust stond het 11-10 in het voordeel van Houten. Ten Velde: “Elf tegengoals is natuurlijk hartstikke goed. Maar we moeten ook kritisch op onszelf zijn. Bij drie, vier doelpunten verzuimden we om op tijd terug te lopen. Uiteindelijk kun je zeggen dat de snelle tegenaanvallen van Houten ons zijn opgebroken. En 21 doelpunten scoren is te weinig om een wedstrijd in de eredivsie te kunnen winnen. We hebben heel vlak gespeeld. Te bang ook.”
Rutger ten Velde had met vijf doelpunten een flink aandeel in de 27-21 zege van Houten. “Omdat wij altijd tegelijk spelen, had ik Rutger al een tijd niet zien handballen. Alleen van horen zeggen, wist ik hoe goed hij was geworden. Nu heb ik het ook zelf kunnen zien”, sprak Lex ten Velde.
Door het verlies zakte Swift naar een zesde plaats met 10 punten uit 10 duels. “We zijn hard op aarde teruggekeerd”, aldus Ten Velde. “De wedstrijd tegen Houten was aanhaaken of voorlopig afhaken. Het is het laatste geworden. Maar ik blijf er vertrouwen in houden dat we ons gaan herpakken. Het loopt nu even niet zoals in het begin. Toen zaten we in een flow.” 
Houten, met ook nog de oud-Swiftspelers Stijn Hoefnagels, Jarn van Gool en doelman Richard Meinicke in de gelederen, staat in de eredivisie als tweede geklasseerd met 14 uit 10. Koploper Hurry Up is met 20 uit 10 nog zonder verliespunten.

UITSLAGEN EREDIVISIE
Houten – AHV Swift              27-21
Quintus – Hercules               27-25 
Hurry Up – Aristos                29-27
Hellas – E en O                     18-20 
Lions 2 – Tachos                  later  

Stand
1 Hurry Up                   10-20
2. Houten                     10-14
3. E en O                      10-12
4. Lions 2                       9-11
5. Tachos                       9-10
6. AHV Swift                 10-10

7. Quintus                    10-9
8. Aristos                     10-8 
9. Hercules                   10-2
10. Hellas                     10-2